Bajden najavio sukob sa Trampom: “Ovu zemlju nisu izgradili bankari na Vol stritu…”

0
Foto: Tanjug-AP

Bivši američki potpredsjednik Džo Bajden je – u svom prvom javnom nastupu nakon što je objavio predsedničku kandidaturu – jasno pokazao da je spreman za sukob s predsednikom Donaldom Trampom oko podrške sindikata industrijskih radnika, koji su bili ključni glasači u Trampovoj pobedi 2016. godine.

Govoreći ispred mnoštva radnika u Pitsburgu, Bajden se, kako se čini, nije osvrtao na nadolazeće naporne izbore u Demokratskoj stanci, nego je odmah najavio sukob s Trampom na izborima 2020. godine.

“Ja ne dajem izvinjenja, ja sam sindikalac”, poručio je Bajden mnoštvu mnoštvu među kojima su bili članovi sindikata vozača, metaloprerađivača, vatrogasaca i učitelja.

“Ovu zemlji nisu izgradili bankari na Vol stritu, direktori i menadžeri, izgradili ste ju vi”, dodao je Bajden.

Bajden je bio potpredsednik Baraku Obami u dva mandata, a u svom govoru ponovio je slične teze koje zastupaju i drugi demokrati, tvrdeći da rast američkog bogatstva koristi samo bogatima na uštrb srednje klase i siromašnih.

“Svi to znaju. Srednja klasa je u mukama”, rekao je Bajden i dodao: “Tržište deonica raste, a vi to ne osećate”.

Bajden je dobio podršku Međunarodnog udruženja vatrogasaca, koji se hvale članstvom od 300.000 ljudi. Bajden inače u predsedničkoj trci računa na podršku radničkih sindikata.