Bivši američki potpredsjednik Džo Bajden je – u svom prvom javnom nastupu nakon što je objavio predsedničku kandidaturu – jasno pokazao da je spreman za sukob s predsednikom Donaldom Trampom oko podrške sindikata industrijskih radnika, koji su bili ključni glasači u Trampovoj pobedi 2016. godine.

Govoreći ispred mnoštva radnika u Pitsburgu, Bajden se, kako se čini, nije osvrtao na nadolazeće naporne izbore u Demokratskoj stanci, nego je odmah najavio sukob s Trampom na izborima 2020. godine.

„Ja ne dajem izvinjenja, ja sam sindikalac“, poručio je Bajden mnoštvu mnoštvu među kojima su bili članovi sindikata vozača, metaloprerađivača, vatrogasaca i učitelja.

„Ovu zemlji nisu izgradili bankari na Vol stritu, direktori i menadžeri, izgradili ste ju vi“, dodao je Bajden.

Bajden je bio potpredsednik Baraku Obami u dva mandata, a u svom govoru ponovio je slične teze koje zastupaju i drugi demokrati, tvrdeći da rast američkog bogatstva koristi samo bogatima na uštrb srednje klase i siromašnih.

„Svi to znaju. Srednja klasa je u mukama“, rekao je Bajden i dodao: „Tržište deonica raste, a vi to ne osećate“.

Bajden je dobio podršku Međunarodnog udruženja vatrogasaca, koji se hvale članstvom od 300.000 ljudi. Bajden inače u predsedničkoj trci računa na podršku radničkih sindikata.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.