Bajden kritikuje: “Rusija i Kina suštinski nisu preuzele nikakve obaveze u borbi protiv klimatskih promena”

0
Foto Beta /(AP Photo/Evan Vucci)

(Beta-AP) – Predsednik SAD Džozef Bajden kritikovao je večeras Kinu i Rusiju da ne doprinose u dovoljnoj meri borbi protiv klimatskih promena.

Bajden je rekao da je “razočaravajuće” što se Rusija i Kina nisu obavezale na konkretne poteze u borbi protiv klimatskih promena uoči konferencije UN o tom pitanju koja traje od danas do 12. novembra u Glazgovu.

“Razočaranje se odnosi na činjenicu da Rusija i Kina suštinski nisu preuzele nikakve obaveze u borbi protiv klimatskih promena. I to je razlog zašto ljudi treba da budu razočarani. I za mene je to razočaravajuće”, kazao je Bajden.

On je naveo da je na samitu Grupe 20 najvećih svetskih ekonomija (G20) ovog vikenda u Rimu “postignut značajan napredak” u oblasti klimatskih promena, ali da ima još toga što treba uraditi.

“To će zahtevati da nastavimo da budemo usmereni na ono što Rusija ne radi, što Kina ne radi, što Saudijska Arabija ne radi”, naveo je Bajden.

Predsednik SAD je ocenio da je napredak koji je postignut na samitu G20 delom posledica i direktne interakcije lidera u Rimu.

Predsednici Rusije i Kine, Vladimir Putin i Si Djinping, nisu bili u Rimu, već su se obraćali putem video veze, a neće biti ni u Glazgovu, gde će te dve zemlje predstavljati visoki zvaničnici.