Bajden: “Kada Rusi i Amerikanci počnu da pucaju jedni na druge, to je svetski rat. Nećemo slati vojnike ako dođe do invazije na Ukrajinu”

0
(Beta/AP Photo/Patrick Semansky)

Američki predsednik Džo Bajden rekao je kako bi američki građani trebalo da napuste Ukrajinu sada, dok je Stejt depratment poručio da vojska Sjedinjenih Država neće biti u mogućnosti da pošalje vojnike da spasu Amerikance koji beže iz te države u slučaju da Rusija izvrši invaziju.

„Ovde nemamo posla s terorističkom organizacijom, već se radi o jednoj od najvećih vojski na svetu. To je sasvim drugačija situacija i stvari bi mogle brzo da polude”, rekao je Bajden u intervjuu za NBC njuz.

Upitan koji bi scenario mogao da ga podstakne da pošalje vojsku u evakuisanje Amerikanaca koji beže iz Ukrajine, odgovorio je kako takvog scenarija nema.

“Kada Amerikanci i Rusi počnu da pucaju jedni na druge, to je svetski rat. U vrlo smo drugačijem svetu nego što smo ikada bili”, pojasnio je.

Bajden je potvrdio da ako je ruski predsednik Vladimir Putin “dovoljno nepromišljen da uđe (u Ukrajinu), dovoljno je i pametan da ne učini ništa što bi negativno uticalo na američke državljane”.

Potvrdno je odgovorio na pitanje je li to ikada rekao Putinu. Upitan za pojašnjenje, je li Putinu rekao da će “Amerikanci biti granica koju ne mogu preći”, Bajden je pak rekao kako to nije morao da mu kaže.

“Govorio sam o tome. On to zna”, rekao je američki predsednik.

Odvojeno u četvrtak, Sjedinjene Države urgirale su na Amerikance u Ukrajini da odmah napuste državu zbog pojačanih pretnji ruske vojne akcije protiv Ukrajine.

“Ne putujte u Ukrajinu zbog povećane pretnje ruske vojne akcije i covida-19. Oni koji su u Ukrajini, trebalo bi da odu sada, komercijalnim ili privatnim putem”, saopštio je američki Stejt Department.

Rusija poriče planiranje napada na Ukrajinu, ali je okupila desetine hiljada vojnika na granici s Ukrajinom.