Bajden: “Istorijska presuda Mladiću potvrda da će odgovarati oni koje čine užasne zločine…”

2

Američki predsednik Džo Bajden oglasio se putem zvanične stranice Bele kuće povodom pravosnožne presude i doživotnnog zatvora Ratku Mladiću.

Kako se ističe u saopštenju, Bajden je pozdravio ovu odluku i istakao kako su “njegove misli trenutno uz sve porodice žrtava zločina u Srebrenici i drugim gradovima”.

“Pre gotovo 26 godina, Mladić je naredio pogubljenje oko 8.000 nenaoružanih muškaraca i dečaka u Srebrenici. Takođe je vodio brutalnu višegodišnju opsadu Sarajeva i bio je odgovaran za brojne zločine. Danas je sud potvrdio njegove zločine i osudio ga za genocid. Ta istorijska presuda pokazuje da će odgovarati oni koji čine užasne zločine. Time se takođe potvrđuje naša zajednička rešenost da se spreče buduća zverstva bile gde u svetu”, naglašeno je u saopštenju.

Istakao je kako su Sjedinjene Američke Države učinile velike napore kako bi se “zločinci izveli pred sud pravde”.

“Sjedinjene Američke Države su pomogle u vođenju međunarodnih napora da se privedu pred lice pravde oni koji su počinili zločine u BiH i drugim delovima bivše Jugoslavije. Zahvalni smo na neumornom radu suda u Hagu tokom protekle dve decenije za slučajeve vezane za sukobe na Balkanu”, navodi se u saopštenju takođe.

Bela kuća je saopštila da očekuje da lideri iz regiona poštuju presudu suda.

“Pravda i pomirenje temelj su mira i stabilnosti za budućnost. Iskreno se nadam da će lideri u regionu poštovati presudu i pojačati njen značaj. Danas sam uz sve preživele porodice žrtava Mladićevih zločina. Nikada ne smijemo iz sećanja izbrisati ovu tragediju”, zaključuje se u saopštenju Bele kuće.

2 KOMENTARA

  1. Оваквом пресудом је дефинитивно потврђено да правде нема, а самим тим, на овим просторима, биће проблема и са миром. Илузија да “правда” наручена по нечијој жељи може бити универзални идеал, и да се неко може присилити да је као такву прихвата и поштује, тешка је заблуда, која, поготово на овим просторима, не траје дуго. Стога се таква “правда” и покушава одбранити силом, казнама за негирање и сличним глупостима, али јој се “кратке ноге” у лажи никако не могу сакрити.

Comments are closed.