“Bajden ignoriše Uniju kao što je činio i Tramp”: EU osudila nedostatak “lojalnosti SAD” u krizi sa podmornicama

0
(Beta/Chief Mass Communication Specialist Joshua Karsten/U.S. Navy via AP)

(Beta-AFP) – Predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel ocenio je kao nedostatak lojalnosti i transparentnosti SAD prema krizi o raskidu ugovora o australijskoj narudžbini francuskih podmornica u sklopu novog strateškog partnertstva SAD, Velike Britanije i Australije.

“Osnovni principi između saveznika su transparentnost i poverenje, to ide zajedno. A šta sad vidimo? Očigledan nedostatak transparentnosti i lojalnosti”, rekao je Mišel novinarima u Njujorku na marginama zasedanja Generalne skupštine UN.

Mišel je rekao da Evropska unija (EU) od Vašingtona traži pojašnjenja kako bi shvatila namere strateškog partnerstva tri zemlje, jer je ono nerazumljivo.

SAD, Velika Britanija i Australija su 15. septembra najavile novo partnerstvo u indijsko-pacifičkom regionu, ali te zemlje nisu konsultovale Francusku koja je tim partnerstvom izgubila ranije sklopljen vredan ugovor o isporuci podmornica Australiji.

EU se tog dana našla sa osećanjem da je ignoriše američki predsednik Džozef Bajden kao u vreme njegovog prethodnika Donalda Trampa.

Za vreme bivšeg predsednika SAD, “barem je bilo jasno da po njegovom tonu i obraćanju EU nije partner i neophodni saveznik (za SAD)”, rekao je Mišel.