(Beta) – Predsednik Kine Si Djinping ocenio je da su „Kina i SAD u kritičnim fazama razvoja“ i da se „globalno selo čovečanstva „suočava sa višestrukim izazovima i založio se za jačanje saradnje na unapredjenju svetskog mira i razvoja, prenela je Kineska medijska grupa (CMG).

„Kao dve najveće svetske ekonomije i stalne članice Saveta bezbednosti UN, Kina i SAD moraju da povećaju komunikaciju i saradnju, da svaka dobro vodi svoje unutrašnje poslove i, u isto vreme, preuzmu svoj deo medjunarodnih odgovornosti i rade zajedno na unapredjenju svetskog mira i razvoja. To je zajednička želja naroda dveju zemalja i celog sveta i zajednička misija kineskih i američkih lidera“, kazao je Si posle virutelnog samita sa američkim predsednikom Džozefom Bajdenom .

Si je naglasio da je zdrav i stabilan odnos Kine i SAD neophodan za unapredjenje odgovarajućeg razvoja dveju zemalja i za očuvanje mirnog i stabilnog medjunarodnog okruženja, uključujući pronalaženje efikasnih odgovora na globalne izazove kao što su klimatske promene i pandemija kovida-19.

Kina i SAD treba da se medjusobno poštuju, da koegzistiraju u miru i da teže saradnji u kojoj svi dobijaju, naglasio je.

Predsednik Kine je izrazio spremnost da radi sa predsednikom Bajdenom na izgradnji konsenzusa i preduzimanju aktivnih koraka za unapredjenje medjusobnih odnosa.

Si je rekao da Kina i SAD treba da se pridržavaju tri principa kada se bave bilateralnim odnosima u novoj eri iistakao četiri prioritetne oblasti za unapredjenje kinesko-američkih odnosa.

On jepozvao na zajedničke napore kako bi se osiguralo da odnosi dve zemlje ne skrenu sa pravog puta.

Si Djinping takodje je izrazio nadu da će predsednik SAD Džozef Bajden demonstrirati „političko vođstvo“ kako bi američku politiku prema Kini vratio na „racionalan i praktičan“ kolosek.

Kineski predsednik je uporedio Kinu i SAD sa dva džinovska broda koji plove u okeanu, rekavši da je važno da dve strane drže stabilno ruku na kormilu, kako bi dva džinovska broda razbijala talase i išla napred zajedno bez gubljenja pravca ili brzine, još manje sudarajući se jedni sa drugima.

Si je kazao da Kina ne odobrava korišćenje ljudskih prava za mešanje u unutrašnje stvari drugih zemalja i naglasio da će biti „primorana da preduzme odlučne mere, ukoliko je eparatističke snage za ‘nezavisnost Tajvana’ provociraju ili čak predju crvenu liniju“.

Američki predsednik Džozef Bajden potvrdio je dugogodišnju politiku američke vlade o jednoj Kini i izjavio da SAD ne podržavaju nezavisnost Tajvana. Bajden je izrazio želju da se održe mir i stabilnost u Tajvanskom moreuzu, prenopsi CMG.

Si je istakao da klimatske promene mogu postati novi vrhunac kinesko-američkog odnosa saradnje.

On je obećao da će pružiti veće tržište i više mogućnosti drugim zemljama.

Kineski predsednik je pozvao SAD da preduzmu konkretne akcije kako bi ispunile svoju datu reč da neće tražiti „novi hladni rat“.

Bajden je naglasio da se nada da će njegov sledeći sastanak sa Sijem biti „licem u lice“.

Današnji sastanak je prvi virtuelni susret dvojice lidera. Od početka ove godine, predsednici su dva puta razgovarali telefonom.

Ostavite komentar

Your email address will not be published. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.