Bajden i Netanjahu o zaštiti novinara i civila: Balansirani zahtevi i molbe

0
JIM WATSON / AFP / Profimedia

(Beta-AP) – Predsednik SAD Džozef Bajden izrazio je u telefonskom razgovoru sa premijerom Izraela Benjaminom Netanjahuom, “snažnu podršku” izraelskim udarima u Gazi u znak odmazde za raketne napade Hamasa na izraelsku teritoriju, ali je izrazio zabrinutost za civilne žrtve i zaštitu novinara.

Bela kuća je danas saopštila da je Bajden takođe izrazio “ozbiljnu zabrinutost” za nasilje unutar Izraela i rastuću napetost na Zapadnoj obali.

Bajden i Netanjahu su razgovarali i o Jerusalimu i američki lider je ocenio da bi to trebalo da bude “mesto mirne koegzistencije naroda svih vera i porekla”.

Predsednik SAD je danas razgovarao i sa palestinskim predsednikom Mahmudom Abasom i to je bio njihov prvi razgovor od Bajdenove inauguracije u januaru.

Razgovarali su o nasilju i Bajden je pozvao Hamas, rivala Abasove Palestinske uprave, da prestane da ispaljuje rakete na Izrael.

Bela kuća je navela da je Bajden “izrazio svoju podršku za korake da se palestinskom narodu omogući da živi dostojanstveno, bezbedno, u slobodi i ekonomskim prilikama, koje zaslužuju”, podsetivši da je njegova administracija obnovila pomoć Palestincima.

Abas je pozvao SAD da interveniše u sukobu i da “okonča izraelske napade na Palestince”.

Zvanična palestinska novinska agencija Vafa (Wafa) je javila da je Abas obavestio Bajdena o eskalaciji nasilja širom palestinskih teritorija i rekao da radi, kako je naveo, na zaustavljanju “izraelske agresije protiv našeg naroda”.

U izveštaju se navodi da je Abas takođe rekao da će se “bezbednost i stabilnost postići kada se okonča okupacija Izraela”, dodavši da su Palestinci spremni i voljni da rade na postizanju mira sa međunarodnim posrednicima.

Bajden je naglasio potrebu da dođe do zatišja i da se smanji nasilje na Bliskom istoku, pomenuvši intenzivne američke napore da bi se to postiglo, javila je Vafa.