Bajden doneo odluku: SAD zabranile uvoz ruske nafte, gasa i uglja…

0
EPA-EFE/OLIVER CONTRERAS / POOL

Predsednik Sjedinjenih Američkih Država Džo Bajden saopštio je danas da je njegova zemlja blokirala uvoz nafte, gasa i uglja iz Ruske Federacije, preneo je BBC.

Predsednik SAD kaže da je odluka o zabrani uvoza ruske nafte doneta „u bliskoj konsultaciji“ sa saveznicima.

Govoreći u Beloj kući, američki predsednik je rekao da očekuje da će cene gasa porasti nakon tog poteza, ali poziva naftne kompanije da se ne upuštaju u „preterana“ povećanja cena.

„Biće i troškova ovde u Sjedinjenim Državama“, kaže on, ali kaže da je to cena koju treba platiti za „odbranu slobode“.

Bajden kaže da ruski predsednik Vladimir Putin „izgleda odlučan da nastavi svojim ubilačkim putem, bez obzira na cenu“.

Ali on kaže da Ukrajina „nikada neće biti pobeda Putina“.

Nekoliko sati ranije američki mediji su saopštili su da će nove sveobuhvatne mere biti donesene s ciljem stvaranja dodatnog pritiska na režim u Moskvi, koji već drugu sedmicu bombarduje susednu Ukrajinu.

Ruski gas i nafta do sada su uglavnom bili pošteđeni sankcija koje su uvele SAD i evropske zemlje, zbog zabrinutosti od negativnog ekonomskog uticaja, posebno na Evropu, koja više zavisi od ruske nafte, a posebno prirodnog gasa.

Odluka je zbog toga i donesena u dogovoru s evropskim saveznicima. Evropska unija dobija oko 40 odsto gasa i 30 odsto nafte iz Rusije te nema laku zamenu u slučaju prekida isporuke.

Na američkom tržištu pak ruska nafta činila je oko tri odsto svih pošiljki sirove nafte koje su prošle godine stigle u Sjedinjene Države, pokazuju podaci Uprave za energetske informacije SAD-a. Uvoz ruske nafte i naftnih derivata predstavljao je oko osam posto ukupnog američkog uvoza.

Do sankcija je ipak došlo nakon brojnih molbi ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog da im se dodatno pomogne i pokuša spriječiti Rusija da napada ukrajinske gradove.

Vlada Velike Britanije će postepeno ukinuti rusku naftu i uvoz nafte do kraja 2022, prenosi BBC.