Bajden: “Dok sam ja predsednik, abortus neće biti zabranjen u SAD”

0
EPA-EFE/MICHAEL REYNOLDS

Američki predsednik Džozef Bajden izjavio je da u Sjedinjenim Držrvama, sve dok ih on vodi, abortus neće biti zabranjen i potpisao izvršnu uredbu o zaštiti abortusa, pristupa abortusu i kontracepciji.

„Najbrži put kojim će žene ostvariti svoje ustavno pravo na pobačaj biće zakon izglasan u Kongresu“, rekao je Bajden pošto je Vrhovni sud Sjedinjenih Država presudom iz juna uskratio ženama to pravo, prenosi N1.

„Ne možemo dopustiti da Vrhovni sud nekontrolisano ograničava slobode“, rekao je pri potpisivanju izvršne uredbe kojom nastoji da ublaži efekat istorijske presude Vrhovnog suda SAD.

Demokrata Bajden je pod pritiskom pristalica rešio da nešto preduzme, pošto je u junu Vrhovni sud s većinom sudija konzervativnog opredeljenja, ukinuo takođe istorijsku presudu u slučaju Roe protiv Vejda, kojom je pre 50 godina legalizovan abortus.

Moć američkog predsednika je ograničena, jer savezne države mogu da donesu zakone kojima bi se limitiralo pravo na abortus i pristup kontracepciji, pa predsednikova uredba ima samo ograničeni uticaj.

Bajden će narediti ministarstvu zdravlja da zaštiti i proširi dostupnost „lekovima za abortus“ koje je odobrila Uprava za hranu i lekove, navodi Bela kuća.

Stručnjaci kažu da je malo verojatno da će lekovi za prekid rane trudnoće biti dostupni ako se ne budu davali na recept. Predsednička uredba neće  se odnositi na savezne države koje su već ograničile pristup tim lekovima.

Bajden će uz to narediti ministarstvu da osigura ženama pristup hitnoj medicinskoj pomoći, usluzi planiranja porodice i kontracepciji, uključujući intrauterini uložak (IUD).

Državni advokat i Bela kuća osiguraće advokate koji bi besplatno pravno savetovali pacijentkinje koje žele da abortiraju, kao i lekare i ustanove koje obavljaju abortus.

„To uključuje i zaštitu prava na putovanje izvan države radi medicinske zaštite“, stoji u saopštenju Bele kuće.

Vrhovni sud je vratio saveznim državama ovlašćenja da odlučuju o abortusu. Rezultat toga je da žene s neželjenim trudnoćama putuju u druge države gde je pobačaj legalan i dostupan, kupuju lekove za prekid trudnoće preko interneta ili obavljaju potencijalno opasne pobačaje izvan zvaničnih zdravstvenih ustanova.

Bajden je osudio presudu Vrhovnog suda, koju su oduševljeno pozdravili konzervativci i aktivisti koji se protive pobačaju.

Sedamnaest meseci nakon što je napustio dužnost, bivši predsednik Donald Tramp ispunio je 25. juna svoje predizborno obećanje tako što je konzervativna većina na Vrhovnom sudu SAD, koju je on dodatno učvrstio, poništila presudu Roe protiv Vejda iz 1973. kojom je legalizovan pobačaj u celoj zemlji.

Tramp je u četiri godine svog mandata imenovao troje sudija čime je u sudu sada šest konzervativnih sudija, a tri su liberalna.

„Sudije koje je imenovao Tramp bili su ključni za odluku da se vaga pravde pomakne i eliminiše temeljno pravo žena u ovoj zemlji“, rekao je tada Bajden.

Vrhovni sud je odlučio da pojedine savezne države mogu da ograniče ili zabrane pobačaj.