Bajden daje sve od sebe da se Amerika vakciniše, ali očigledno je da nailazi na probleme. I da, on ne želi više da govori o Trampu…

0
Biden Transition TV via CNP / MEGA / The Mega Agency / Profimedia

Kampanja vakcinacije protiv koronavirusa u SAD napreduje brže nego u većini drugih zemalja, ali sve je izglednije da je predsednik Džo Bajden postavio na početku nedostižan cilj, piše nemački Špigl.

 Krajem januara, Bajden je najavio da će do proleća svima u SAD biti dostupne vakcine. Istovremeno, Bajden je isticao veliki logistički zalogaj sa kojim se država nikada ranije nije susrela.

Bajden je sada, na jednom okupljanju u Milvokiju koji je CNN diretkno prenosio, rekao da će „do kraja jula biti 600 miliona doza vakcina, dovoljno za vakcinaciju svakog američkog građanina.”

Bela kuća je nedavno ukazala na probleme sa dostupnošću vakcina i njihovom isporukom. Kada je postao predsedni, Bajden je govorio kako administracija njegovog prethodnika Donalda Trampa nije na odgovarajući način pripremila zemlju za vakcinaciju.

Bajden se u Milvokiju založio za brži povratak dece u škole i rekao da podržava vakcinaciju nastavnika. Međutim, Bajden je istakao da prioritet imaju države, a ne federalna vlada. Prema CNN-u, imunizacija nastavnika i zaposlenih u školama započela je u 28 država i Vašingtonu. Međutim, u 22 države e nastavnici još uvek nisu primarna grupa za vakcinaciju.

Bajden je takođe upozorio da će se borba protiv pandemije nastaviti mesecima i da su pravila o distanci, higijeni i nošenju maski i dalje jednako važni.

Na pitanje iz publike kada će se vratiti „normalnost“, Bajden je rekao: „Situacija će do Božića biti potpuno drugačija“.

On pretpostavlja da će „za godinu dana znatno manje ljudi morati da se pridržava pravila distance i da nosi maske“. Ali, priznao je i da nije siguran. U apsolutnim brojevima, Sjedinjene Države su država sa najvećim brojem potvrđenih slučajeva infekcije, kao i brojem smrtnih slučajeva u svetu.

S druge strane, Bajden više ne želi da se bavim svojim prethodnikom.

„Umoran sam od razgovora o Trampu“, rekao je predsednik SAD. „Četiri godine sve što je bilo u vestima bilo je – Tramp.“

 U naredne četiri godine – odnosno tokom njegovog mandata – Bajden želi da američki narod bude u fokusu. Inače, Bajden je Trampa jednostavno nazivao „bivšim momkom“.