Bajden će virtualno prihvatiti predsedničku nominaciju demokrata, ne ide lično u Milvoki

0
Foto: Profimedia

 Predsednkički kandidat američkih demokrata Džo Bajden neće ići u Milvoki da lično prihvati zvaničnu nominaciju svoje partije zbog brige oko širenja korona virusa, saopštili su danas organizatori, potvrdivši vest koju je ranije javilo više američkih medija.

On neće ići “da bi zaštitio javno zdravlje” u jeku pandemije Kovida-19, objavili su organzatori. 

Organizatori konvencije Demokratske stranke, koja se održava od 17. do 20 avgusta objasnili su da su doneli tu odluku posle “konsultacija sa zvaničnicima za javno zdravlje i stručnjacima koji su ukazali na pogoršanje pandemije korona virusa”.

Bajden će održati govor u kome zvanično prihvata nominaciju iz američke države Delaver, gde živi, naveli su organizatori dodajući da će mesto i vreme biti objavljeni kasnije.

Niko od govornika na demokratskoj konvenciji neće ići lično u Milvoki, što znači da će konvencija biti potpuno virtuelna, prenosi Frans pres.

Taj potez je najnoviji primer kako pandemija utiče na predsedničke izbore 2020. i najnoviji udarac za tradiocionalne partijske konvencije na kojima se zvanično imenuju predsednički kandidati i koje su istorijski obeležavale početak jesenje  izborne kampanje, piše agencija AP.

Jedan zvaničnik rekao je za Si-En-EN (CNN) da je odluka objavljena interno jutros.

Zdravstveni zvaničnici u američkoj državi Viskonsin, gde se nalazi Milvoki, obavestili su komitet za Demokratsku nacionalnu konvenciju da govornici za konvenciju 2020. ne treba da dolaze u Milvoki zbog korona virusa, rekao je izvor za CNN. Tu su uključeni Bajden i njegov potpredsednički kandidat, čije ime još nije objavljeno, rekao je taj  izvor.

(Beta)