Bajden blizu nove trostruke pobede: Hoće li porazi na Floridi, u Arizoni i Ilinoisu izbaciti Sandersa iz trke?

0
Profimedia

Džo Bajden je ponovo pobedio. Ovoga puta u Arizoni, na Floridi i u Ilinoisu i čini se da je posle trećeg uzastopnog apsolutnog trijumfa napravio nedostižnu prednost u trci za demokratsku nominaciju pred američke predsedničke izbore.

Sanders je sada na raskrsnici – da li da nastavi svoju levičarsku kampanju, čiji je deo i nova ideja da se svaka porodica u Americi pomogne sa 2.000 dolara tokom trajanja pandemije koronavirusa, ili da pomogne da se ujedine Demokrate, kako bi Tramp imao teškog rivala naspram sebe.

Jedino što bi moglo da promeni trenutno stanje i rezultate brojnih izlaznih anketa, jeste koronavirus.

Zbog koronavirusa je pomereno glasanje u pet država – u Ohaju juče, u Luiziani, Džordžiji ranije, u Kentakiju i Merilendu.

Niko ne zna kako bi ova odlaganja mogla da utiču na rad stranke i da li će se uopšte održati tradicionalna julska konvencija.

U svakom slučaju, Bajden je napravio korak ka demokratskoj nominaciji, a pitanje je trenutka, pišu mediji, kada će Sanders odlučiti da se povuče.

On je tokom poslednje debate obećao da će “podržati Džoa u borbi protiv Trampa” ako ga Bajden pobedi u trci za nominaciju.