Predsednik SAD Džozef Bajden izjavio je da za sada nema dokaza da je Rusija umešana u sajber napad na glavnu američku kompaniju za distribuciju naftnih derivata Kolonijal pajplajn – ali da ima indicija da je napad izveden sa teritorije te zemlje.

„Sastaću se sa predsednikom Putinom. Za sada naše obaveštajne službe nemaju dokaze da je Rusija umešana. Ima medjutim dokaza da su akteri napada u Rusiji. Tako da snose neki deo odgovornosti za ovo“, rekao je Bajden tokom obraćanja u Beloj kući.

Američki predsednik rekao je da je administracija koju predvodi, ukoliko bude potrebe, spremna da preduzme dodatne povodom sajber napada na kompaniju Kolonjal pajplajn u zavisnosti od toga koliko će joj vremena biti potrebno da nastavi rad, prenosi Glas Amerike (VOA).

“Sekretarijat za energetku sarađuje sa kompanijom kako bi se njen rad nastavio punim kapacitetom što je pre moguće. Sve ovo shvatamo veoma ozbiljno. Nadležni će nastojati da krivično gone počinitelje. Administracija je posvećena očuvanju naše infrastrukture koja je u većini slučajeva u privatnom vlasništvu”, rekao je američki predsednik.

Kompanija Kolonijal Pajplajn zatvorila je kompletnu mrežu posle sajber napada koji se dogodio u petak. Njenim naftovodom dužine 8.850 km dnevno se prebacuje 2,5 miliona barela benzina i drugog goriva iz rafinerija na obali Meksičkog zaliva do potrošača u srednjem Atlantiku i na jugoistoku SAD.

Snadbevaju se, izmedju ostalog, glavni američki aerodromi, uključujući Hartsfild Džekson u Atlanti – koji važi za najprometniji na svetu.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.