Bajden: “Američke snage ubile lidera Islamske države”

0
(Beta/AP Photo/Patrick Semansky)

Lider terorističke grupe Islamska država Abu Ibrahim al Hašimi ubijen je tokom američke racije u Siriji, saopštio je predsednik Sjedinjenih Država Džozef Bajden, a prenosi BBC.

Gardijan je preneo da su pripadnici američkih snaga koje su učestvovale u raciji bezbedni i da nije bilo povređenih sa njihove strane.

Američke snage su ovu noćnu operaciju smatrale najvećom te vrste u regionu Idliba koji kontrolišu džihadisti, još od racije 2019. u kojoj je ubijen tadašnji vođa Islamske države Abu Bakr al Bagdadi.

Sirijska opservatorija za ljudska prava saopštila je da je u napadu američke vojske poginulo najmanje sedam civila među, od najmanje 13 poginulih.

Napad se dogodio pred zoru u selu Atme, južno od turske granice, takođe je rezultirao uništenjem američkog helikoptera “apača”, koji je korišćen za prevoz trupa specijalnih snaga američke vojske iz Erbila u Iraku.

Američke snage odnele su posmrtne ostatke sa lica mesta na forenzičko ispitivanje.

Lekari koji su prisustvovali intervenciji rekli su da su pronašli samo tri tela. Veruje se da su druge odneli lokalni ljudi. Čini se da fotografije snimljene iz kuće pokazuju da je neko unutar kuće možda aktivirao eksploziv.

Zvaničnik Pentagona je istakao tvrdio da su neke od civilnih žrtava posledica aktiviranja esploziva.