Kandidat za američkog predsednika Džozef Bajden upozorio je na saslušanju pred američkim kongresom 2000. godine tadašnjeg predsednika SR Jugoslavije Slobodana Miloševića da ne pokušava da izazove rat u Crnoj Gori. Bajden je u svojstvu demokratskog senatora pozvao američkog predsednika Bila Klintona i NATO da urade sve da ne bi Milošević zbacio demokratsko rukovodstvo Crne Gore, piše današnja Pobjeda.

„Gospodine predsedniče, obraćam Vam se danas da bih razgovarao o pretnjama Crnoj Gori, jedinom preostalom slobodnom delu jugoslovenske federacije. U deceniji devedestih u četiri navrata je mene i moje kolege probudilo saznanje da je Slobodan Milošević započeo rat. Prvo, u Sloveniji. Dalje, u Hrvatskoj. Zatim u Bosni i Hercegovini. Napokon, na Kosovu. Ne želim više nikad pročitati taj naslov. Nikad ne želim čitati naslov koji kaže: Milošević započinje novi rat u Crnoj Gori. Dakle, govorim jasno i glasno: Dalje ruke od Crne Gore gospodine Miloševiću“, poručio je Bajden.

U dokumentu američkog Kongresa koji prenosi Pobjeda, Bajden ne priznaje SR Jugoslaviju i poput crnogorskog rukovodstva je naziva takozvanom.

„Većina mojih kolega svesna je da je ‘Jugoslavija’ izmišljen termin. To je bila prva Jugoslavija, ona koja je propala tokom Drugog svetskog rata. Iz pepela rata nastala je druga Jugoslavija. To je bila Titova Jugoslavija. Tito je bio mrtav manje od decenije kada se njegova Jugoslavija počela raspadati početkom devedesetih. A sada, sve što je ostalo od Jugoslavije je svađajući par: Srbija i Crna Gora.“

„Da li će se Crna Gora jednog dana odvojiti i postati nezavisna država, poput Slovenije, Hrvatske, Makedonije i Bosne i Hercegovine? Možda. Da li će Crna Gora jednog dana postati partner Srbiji u revitalizovanoj i restrukturiranoj Jugoslaviji? Možda. Hoće li se Crna Gora pretvoriti u srpsku marionetsku državu, kojom vlada Beograd po volji Slobodana Miloševića ili nekog drugog srpskog autoritarnog šoviniste? Ne, ako mi dozvolite da išta kažem o tome, a nadam se da će se moje kolege i američka vlada složiti sa mnom. Jednostavno ne smemo biti van te igre“, naveo je Bajden između ostalog.

https://www.nstore.rs/product/godisnja-pretplata-na-magazin-nedeljnik/

Komentara

 1. Ratko63
  16. avgusta 2020. 22:54

  jevi se pope!

 2. Zeljko
  17. avgusta 2020. 03:51

  Kako je USAnastala

 3. Zeljko
  17. avgusta 2020. 03:52

  KakjeUSAnastala

 4. Dejan
  18. avgusta 2020. 06:25

  A sta je to Biden pogresno rekao? Milosevic je najvece zlo koje se ikada desilo Srbiji.

 5. Miodrag
  18. avgusta 2020. 21:03

  Bajden je politički maliciozan čovek i imperijalistički,beskrupulozni,agresivni zagovornik apsolutne američke dominacije u svetu.On je "zlo i naopako" za sve što nije u domenu interesa američke političke i vojne nadmoći.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.