Azerbejdžan dao rok od 10 dana da Jermenija evakuiše područje kod Nagorno-Karabaha

0
Foto: Beta (AP Photo/Dmitry Lovetsky)

(Beta) – Azerbejdžanske vlasti dale su dodatni rok od deset dana Jermeniji da evakuiše svoje snage iz distrikta Kalbadžar kod Nagorno-Karabaha, područja koje je danas trebalo da bude predat azerbejdžanskim snagama.

“Azerbejdžan se iz humanitarnih razloga složio da do 25. novembra produži rok za povlačenje jermenskih oružanih snaga i ilegalnih jermenskih naseljenika iz oblasti Kalbadžar”, izjavio je predstavnik predsedništva Azerbedžana Hikmet Hadžijev. 

Jermenske vlasti su ranije uputile zahtev za dodatni rok. 

Kalbadžar je oblast koja je danas trebalo da bude predata Azerbejdažnu. Još dva distrikta – Agdam i Lačin treba da pređu pod kontrolu Azerbejdžana. 

Jermenske vlasti su koristile ta područja za raspoređivanje svojih snaga posle sukoba 90-ih godina oko Nagorno-Karabaha. 

Sukob Azerbejdžana i Jermenije oko kontrole nad Nagorno-Karabahom okončan je nedavno mirovnim sporazumom kojim je priznata pobeda snaga Azerjbedžana. 

Nagorno-Karabah, teritorija na kojoj uglavnom žive Jermeni, otcepio se od Azerbejdžana, što je dovelo do rata koji je tokom 90-ih godina odneo 30.000 života. Od septembra su bili obnovljeni sukobi jermenskih snaga i azerbejdžanske vojske.

PRETPLATI SE NA NEDELJNIK

AKCIJA: Dvogodišnja pretplata na štampano izdanje.

din.26.000 11.999

Šestomesečna pretplata na digitalno izdanje Nedeljnika.

din. 6.058 3.999

Jednogodišnja pretplata na digitalno izdanje Nedeljnika.

din. 12.116 7.500