Avion za gašenje požara srušio se u južnoj Turskoj: “Poginulo svih osam članova posade…”

0

(Beta-AP) –  U padu aviona za gašenje požara, koji se srušio danas u planinskoj oblasti u južnoj Turskoj, poginulo je svih osam članova posade, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.

U avionu, tipa BE-200, koji je iznajmljen od Rusije u trenutku nesreće bilo je pet ruskih i tri turska državljanina, navedeno je u saopštenju.

On se srušio prilikom pokušaja da sleti u tursku provinciju Adana. Timovi za potragu i spasavanje poslati su na mesto udesa u reonu Karamanmaraš, javili su turski državni mediji.

Turski ministar spoljnih poslova Mevlut Čavušoglu je, u objavi naTviteru, izrazio žaljenje zbog smrti i rekao da se njihove “herojske žrtve” neće zaboraviti.

Guverner Karamanmaraša Omer Faruk Džoskun rekao je za Anadoliju da je požar počeo kada je munja udarila u drveće.

“Poslali smo avion u tu oblast ali smo izgubili kontakt sa letelicom pre nekog vremena i ona se srušila. Poslali smo mnoge jedinice u oblast gde se avion srušio”, rekao je guverner.

Šumski požari u turskoj sredozemnoj oblasti počeli su krajem jula i zahvatile su hiljade ari šuma, uglavnom u primorskim provincijama Mugla i Antalija. 

Turski ministar za šume Bekir Pakdemirli rekao je u četvrtak da je tokom 16 dana, pod kontrolu stavljeno 299 požara, a u njihovom suzbijanju učestvovali su vatrogasci, helikopteri i avioni.

Osam ljudi stradalo je u požarima koji su izbili posle dugog toplotnog talasa koji je zahvatio celu oblast Sredozemlja.