Avganistanski zvaničnik: Tri deteta poginula u napadu SAD na vozilo Islamske države

0

(Beta-AP) – Neimenovani avganistanski zvaničnik izjavio je da su tri deteta poginula u današnjem američkom napadu bespilotnom letelicom za koji zvaničnici SAD tvrde da je uništio vozilo sa bombašima samoubicama Islamske države.

Zvaničnici SAD su ranije rekli da je vojska te zemlje izvela vazdušni udar dronom na vozilo u pokretu sa više bombaša samoubica, napunjeno eksplozivom, usled čega je usledilo više detonacija.

Prema navodima američkih zvaničnika, ti bombaši samoubice su planirali da danas izvrše novi napad na aerodrom u Kabulu, gde je i dalje u toku masovna evakucija ljudi iz Avganistana, uoči 31. avgusta kada ističe rok za povlačenje vojnika SAD.

Otprilike u isto vreme kada su SAD izvele napad dronom, avganistanska policija je navela da je raketa pala na naselje udaljeno kilometar od aerodroma u Kabulu i ubila dete.

Talibani su ta dva napada opisali kao odvojene incidente, iako su informacije o oba veoma šture.

Svedoci, medju kojima su novinari Asošiejted presa, danas su čuli samo jednu snažnu eksploziju u Kabulu.

Američki napad na vozilo izveden je dok SAD privode kraju istorijsku evakuaciju avionima iz Kabula pred istek roka za povlačenje američkih vojnika 31. avgusta.

To je drugi američki udar na pripadnike Islamske države u Avganistanu otkako je njen bombaš samoubica u četvrtak izveo napad kod aerodroma u Kabulu u kojem su poginule najmanje 182 osobe.

SAD su danas objavile izjavu, potpisanu od EU, NATO-a i više od 100 država, uključujući Srbiju, da su dobile garancije od novih avganistanskih vladara talibana da će ljudima sa odgovarajućim putnim dokumentima biti dozvoljeno da napuste Avganistan i posle 31. avgusta.

Talibani su rekli da će dozvoliti normalno putovanje nakon što Amerikanci u utorak završe povlačenje, a oni preuzmu kontrolu nad aerodromom u Kabulu.

Nakon napada u četvrtak, talibani su pojačali bezbednosne mere u oblasti oko aerodroma, naročito nakon što je Velika Britanija juče okončala operaciju evakuacije.