Avganistanski vojni avion se srušio u Uzbekistanu: “Ilegalno su prešli granicu, 585 vojnika je bez dozvole ušlo na našu teritoriju”

0

(Beta-AFP) – Avganistanski vojni avion srušio se u Uzbekistanu, bivšoj sovjetskoj centralnoazijskoj republici koja deli granicu s Avganistanom, rekao je danas za Frans pres portparol ministarstva odbrane.

“Vojni avion je ilegalno prešao uzbekistansku granicu. Istraga je u toku o udesu aviona”, rekao je portparol potvrđujući informacije uzbekistanskih medija o tome da se prethodne noći srušio avion u južnoj provinciji Surkondario koja se graniči s Avganistanom.

Ruska agencija Ria Novosti javila je međutim da je avion oborila uzbekistanska protivavionska odbrana.

Uzbekistanski državni tužilac rekao je večeras da je Uzbekistan prisilno spustio na južnom aerodromu Termez 22 avganistanska vojna aviona i 24 helikoptera koji su prešli vazdušnu granicu sa 585 vojnika. 

Među avionima koji su prešli granicu bio je jedan avganistanski avion koji se srušio u južnoj provinciji Surkondario, dodao je tužilac i rekao da se udes dogodio posle sudara jednog avganistanskog aviona i jednog od aviona koji su poslale uzbekistanske vlasti da ih doprati do aerodroma. 

“Piloti tih letelica su se spustili padobranom”, rekao je on. 

Lekar u bolnici u provinciji Surkondario rekao je danas za Frans pres da su dva pacijenta sa uniformomom avganistanskih snaga sinoć primljena u bolnicu. Jedan od pacijenata se katapultirao iz aviona sa padobranom, rekao je lekar i dodao da obojica imaju prelome.

Još tri avganistanska vojnika primljena su u bolnicu u subotu, rekao je isti izvor.

Tadžikistan, druga bivša sovjetska republika u centralnoj Aziji prenela je ruskim novinskim agencijama da je dala dozvolu za sletanje više aviona avganistanske vojske koji su uputili signal za pomoć.
Više od 100 avganistanskih vojnika iskrcalo se na aerodromu Bohtar na jugu zemlje, navelo je tadžikistansko ministarstvo spoljnih poslova.

Avganistan je u rukama talibana posle raspada vladinih snaga i bekstva predsednika Ašrafa Ganija iz zemlje. Bez presudne američke podrške, demoralisane avganistanske jedinice pokušale su u više navrata da beže ka susednim centralnoazijskim zemljama, kao što je Uzbekistan.

Juče su 84 avganistanska vojnika koji su se sklonili u Uzbekistan od talibanske ofanzive na granici uhapsile uzbekistanske snage.