Avala Studios: ,,Šuma ostaje netaknuta”

    0

    Šuma koja se nalazi na prostoru koji koristi Avala Studios, na kojoj će se graditi projekat “Avala filmski park” neće biti sečena, saopštili su iz ove kompanije.

    ,,Prostor kojim raspolaže Avala Studios se prostire na površini oko 40 hektara, od čega kvalitetna šuma pokriva 7 hektara. Ova šuma ostaće netaknuta, a nakon izgradnje staza, klupa i pratećih sadržaja svi Beograđani će moći da uživaju i u ovoj novoj oazi”, istakao je Peter Dajko, direktor Avala Studios, dodajući da će i sva ostala vredna stabla na prostoru biti evidentirana i sačuvana.

    U ovom kompaniji još jednom napominju da prostor na kojem je Avala Studios nije deo parka Košutnjak, koji je u javnoj upotrebi. ,,Usled decenijskog nemara, ovaj prostor, koji se prostire od ulice Kneza Višeslava nizbrdo ka Ceraku i Žarkovu je u izuzetno lošem stanju. Tu su već odavno izgrađeni objekti RTS, Kinoteke, Avala filma, vatrogasna stanica, čak i ilegalna betonska baza koja već dvadesetak godina zagađuje okolinu. Izgrađeni objekti su ili potpuno dotrajali ili su u lošem stanju, a većinu prostora pokrivaju divlje šiblje i korov. Na ovom prostoru je takođe već duže vreme evidentirano postojanje dve ogromne bare, leglo komaraca i potencijalne zaraze, a većinom prostora kreću se jedino čopori pasa lutalica”, izjavio je Dajko.

    Preduzeće Avala Studios na ovom prostoru planira izgradnju najmodernijih filmskih studija u cilju privlačenja velikih svetskih produkcija, rezidencijalnog naselja, osnovne škole, vrtića i sportskih objekata za javnu upotrebu. Projekat je delo nagrađivanog i svetski priznatog arhitekte Stanislava Fiale. Avala Studios će u ovaj projekat investirati preko EUR 600 miliona.