“Autorska pop muzika je prilično zapostavljena kategorija”

0
Foto: Marko Sovilj

Posle raznih eksperimenata i poigravanja sa žanrovima, Ana Stanić je na novoj stanici u karijeri. Ona 24. oktobra u CZK “Vlada Divljan” priređuje ekskluzivan intimni koncert sa simfonijskim orkestrom koji nosi naziv: Ana Stanić – Za 20, 30 nekih godina – Pop simfonija u pratnji Umetničkog ansambla MO “Stanislav Binički”.

Ana će sa publikom podeliti magičnu emociju nastalu spajanjem popa i roka sa klasikom, baš ono što su radile neke od slavnih zvezda poput Robija Vilijamsa.

Šta nas čeka na tvom koncertu 24. oktobra?

Ceo simfonijski orkestar “Binički”, moj bend, hor, di-džej, gosti iznenađenja… U nekom trenutku će biti preko 50 muzičara na bini. Znači, kao što sam obećala, muzički spektakl u malom pakovanju, tj. grandiozne verzije mojih pesama u intimnom i ušuškanom ambijentu.

Odakle je došla ideja da sviraš sa velikim orkestrom?

Krenula sam u dens postavi sa matricom, nastavila sa klasičnom postavom rok benda, zatim otkrila čari akustičnih svirki kao i svirki sa džez postavom. Onda mi se otvorio apetit za ubacivanjem klasike u moje pesme, ali ne menjajući suštinski njihov senzibilitet. Samo dajući im dodatnu snagu i težinu. Kada sam pre nekoliko godina čula nastupe nekih sjajnih svetskih pevača sa BBC-jevim orkestrom i di-džejom, znala sam da to moram kad-tad da uradim na svom koncertu. I eto, pre tri-četiri godine krenula sam ovim da se bavim, par puta pokretala stvari, pa zbog nekoga ili nečega morala da pomeram, i sada sam napokon tu.

Da li ćeš imati neke tuđe pesme na koncertu ili samo svoje prearanžirane za orkestar?

Biće jedna obrada moje omiljene francuske pesme, a sve ostale su moje, neke samo oplemenjene orkestrom, a neke skroz promenjene.

Mnogima su koncerti sa orkestrom bili potvrda ili kvaliteta ili visoke pozicije, i kao neka kruna karijere poput čuvenog nastupa Robija Vilijamsa sa orkestrom i još nekih. Da li i ti slično razmišljaš? I da li ćeš snimati l izdati ovaj materijal?

Za mene ovaj koncert predstavlja prekretnicu u mom dosadašnjem radu jer nikada ništa toliko muzički kompleksno nisam radila, naročito ne u svojoj režiji. Snimiće se i audio i video zapis i to će biti nešto što ću sa velikim ponosom ostaviti iza sebe. Svakako ovo radim iz ljubavi i strasti prema muzici i želje da ponudim nešto posebno svojoj publici, ali u nekoj meri i u inat ovom trenutku u kome je autorska pop muzika, pa još sa simfonijskim orkestrom, prilično zapostavljena kategorija.

Dvorana u kojoj nastupaš nosi ime Vlade Divljana. Koju bi njegovu pesmu obradila?

Da, jako me raduje ta činjenica, Vladino ime daje dodatnu notu posebnosti i kvaliteta kad se spomene u kontekstu bilo čega, pa i ovog koncerta. Verovatno bi to bila pesma “Odvedi me”.