“Autobus sa vernicima vraćen sa Kosova u Beograd, iako je najavljen”: Potvrdio direktor Kancelarije za KiM

1
Printscreen/YouTube/TV HAPPY

Autobus sa pedeset vernika iz centralne Srbije koji su krenuli da obeleže Zadušnice i posete hramove Srpske pravoslavne crkve na Кosovu i Metohiji, vraćen je jutros iz Кosovske Mitrovice za Beograd, rekao je direktor Кancelarije za Кosovo i Metohiju Petar Petković.

Petar Petković je naveo da iako su pripadnici kosovske policije prvobitno na Jarinju propustili autobus sa vernicima, oni su presretnuti na putu ka Metohiji i vraćeni na administrativni prelaz u centralnu Srbiju, navodi se u saopštenju Кancelarije za Кosovo i Metohiju.

Njihova poseta uredno je, navodi, najavljena preko oficira za vezu, u skladu sa sporazumom i ustaljenom praksom, s obzirom na to da je bilo neophodno da im se, zbog bezbednosti, obezbedi i policijska pratnja.

Grupa vernika trebalo je danas da obiđe grobove svojih preminulih, da posete Visoke Dečane, Svete Arhangele u Prizrenu, Zočište i Veliku Hoču, a da u nedelju u Mušutištu prisustvuju sečenju slavskog kolača u hramu koji je srušen jula 1999. godine.

Umeto toga, napominje Petković, njima je zabranjeno da na svojoj postojbini zapale sveću i pomole se za svoje mrtve.

“Ovaj slučaj je sramota za albanske lidere u Prištini koji diriguju ovakvim zabranama, ali je i još jedan pokazatelj međunarodnoj zajednici kakav je odnos Prištine prema Srbima, kada ni grupa venika ne može da obiđe grobove svojih bližnjih? Zato pitam do kada će međunarodni predstavnici na КiM tolerisati ovakvo iživljavanje Prištine nad nedužnim ljudima? Šta je njihova krivica? Što su Srbi i što su proterani i etnički očišćeni sa svojih ognjišta? O kakvoj normalizaciji odnosa mi danas govorimo, kada su Srbima na Кosovu i Metohiji uskraćena osnovna ljudska prava?”, upitao je Petković.

1 KOMENTAR

  1. И по обичају нељудско терорисање од стране шиптарских осионих власти завршиће се Петковићевом изјавом!?! А зар протест нихе могао да се у писаној форми упути Куртију, Борељу, Лајчаку, америчком амбасадору у Приштини. Јер они, отворено или потуљено, подржавају приштинске “демократске власти”. Ајд’ да видимо јако би се Курти провео да је забранио нешто слично католичким сународницима једног познатог Шпанца и једног Словака.

Comments are closed.