Auto-put i titule: Kada je Miloš postao Veliki

Da je za Miloša i društveno korišćen epitet Veliki, godinama nakon njegove smrti, ali i ukidanja ordena u njegovu čast, svedoči jedna od glavnih ulica u Beogradu. Ulica kneza Miloša do 1946. godine se zvala Miloša Velikog

2
Foto: Profimedia

Čitav svet prožet je mrežom auto-puteva. U Nemačkoj se jedna ruta zove, recimo A62, u Hrvatskoj A1, u Americi Route 66. Novi auto-put u Srbiji zove se “Miloš Veliki”. Pored kritika zbog odluke da se jedan put nazove po srpskom vladaru, kritika zbog izbora vladara čije će ime stajati na velikim zelenim tablama pored puta, u javnom prostoru su se pojavile i tvrdnje da je naziv pogrešan.

Navodno, knez Miloš Obrenović uopšte nije imao epitet Veliki. Kao argument navodi se i to što mu se tokom života niko tako nije obraćao…

Tradicija da vladari dobijaju određeni epitet, duga je više milenijuma – Prvovenčani, Silni, Nejaki, Visoki – ali epitet se uglavnom dobijao posthumno. Zbog toga se Milošu Obrenoviću niko nije obraćao sa “Miloš Veliki”.

Međutim, od kada je preminuo 1860. godine, narod je počeo uz njegovo ime pripisuje epitet Veliki.

“U Rimu je odluku o dodeli određenog epiteta preminulom vladaru donosio Senat. U srednjem veku nije bilo narodnih skupština niti institucija koje bi mogle takvu odluku da donesu, pa su se o tome pitale staleške skupštine i pitao se narod. Postignuća jednog vladara imala su direktan uticaj na to kakav će epitet on od naroda dobiti”, objašnjava za Nedeljnik istoričar Dejan Ristić.

Samo su trojica srpskih vladara dobila epitet “Veliki”.

Prvi je kralj Stefan Uroš I Nemanjić. On je privredno unapredio državu postavljajući temelje za njen vojni razvoj i teritorijalno širenje koje su doneli njegovi potomci.

Treći je kralj Petar I Karađorđević Veliki oslobodilac. Odluka o davanju tog epiteta doneta je u Skupštini nakon njegove smrti 1921. godine.

A drugi? Drugi je knez Miloš Obrenović. Da, on je dobio epitet Veliki i to nije ostalo samo na nivou narodnog naklapanja.

“Bila je 1898. godina kada je kralj Aleksandar Obrenović obznanio da je njegovom slavnom pretku zvanično dodeljen taj epitet, a tada je donet i zakon o uspostavljanju Ordena Miloša Velikog, koji je do 1903. bio najznačajniji orden u kraljevini, a za to vreme dobilo ga je samo devetoro ljudi”, ističe Ristić.

Da je za Miloša i društveno korišćen epitet Veliki, godinama nakon njegove smrti, ali i ukidanja ordena u njegovu čast, svedoči jedna od glavnih ulica u Beogradu.

Ulica kneza Miloša do 1946. godine se zvala Miloša Velikog.

“S obzirom na rutu kojom novi auto-put prolazi – pored Gornje Dobrinje u kojoj je Miloš rođen, Takova u kom je podigao ustanak, Obrenovca koji je po njemu dobio ime – ova odluka deluje sasvim logično”, zaključuje Ristić.

Pre tri godine, država nije iskoristila priliku da povrati lični orden kralja Aleksandra Obrenovića, pa sada ni u jednom muzeju u Srbiji ne postoji primerak Ordena Miloša Velikog.

Zato je sada tu put, kao svedok da je knez Miloš Obrenović zaista dobio takav epitet.

2 KOMENTARA

  1. bijo velik jahač a ovde mediji samo pišu vekovima samo o tome
    pravi srbin!
    “Znate li da je knjaz Miloš kada bi video lepu ženu na vašaru odmah slao svoje pandure da je pripreme za vođenje ljubavi. Jednom su se zadržali duže nego obično, a kad ih je knjaz upitao zašto odgovorili su: “Morali smo da je okupamo, gospodaru”. Miloš im je ljutito odgovorio: ”E sad kad ste je okupali, vi je onda j…”

Comments are closed.