Austrijski kancelar nakon sastanka sa Putinom: “Težak, otvoren i iskren razgovor. Govorio sam o teškim ratnim zločinima u Buči”

0
EPA-EFE/Steffi Loos / POOL

(Beta-AFP) – Austrijski kancelar Karl Nehamer izjavio je da je sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom koji ga je danas primio u Moskvi imao iskren, ali težak razgovor.

“Razgovor sa predsednikom Putinom bio je iskren, otvoren i težak”, rekao je Nehamer posle sastanka koji je trajao nešto više od sat vremena i nije završen rukovanjem, kako su preneli austrijski mediji.

Nehamer je rekao da je na sastanku govorio “o teškim ratnim zločinima u (ukrajinskom gradu) Buči i drugim mestima” i dodao da svi odgovorni moraju biti izvedeni pred lice pravde”.

Austrijski kancelar je prvi evropski lider kojeg je primio Putin od početka ruske invazije na Ukrajinu.

“Jasno sam stavio do znanja ruskom predsedniku da je neophodno hitno uspostaviti humanitarne koridore za dopremanje vode i hrane i za evakuaciju žena, dece i ranjenika iz opkoljenih gradova”, rekao je austrijski kancelar i dodao da njegova poseta Moskvi “nije prijateljska poseta”.

Sastanak je održan u rezidenciji Novo-Ogarjevo u blizini Moskve.

Nijedna fotografija nije preneta posle sastanka niti je bila planirana zajednička konferencija za novinare.

Prema rečima portparola Kremlja Dmitrija Peskova, format sastanka zatvorenih vrata izabran je na inicijativu austrijske strane.

Nehamer rekao je da treba da obavesti evropske partnere o sastanku.

Šef austrijske diplomatije Aleksander Šalenberg (Alexander Schallenberg) izjavio je da je Nehamer samoinicijativno otišao u Moskvu i da nije “imao evropski mandat”.

“Nehamer je trebalo da objasni Vladimiru Putinu da izoluje Rusiju, da će moralno izgubiti rat i da radi sve što ne bi trebalo da se radi. Bilo koji glas koji natera Putina da shvati šta je stvarnost izvan zidina Kremlja nije izgubljen glas”, rekao je Šalenberg pre sastanka i dodao da od njega “ne očekuje neko čudo”.