Austrijski javni servis emituje reportažu o vakcinaciji stranaca u Srbiji: “Vakcine se biraju kao na meniju…”

0
(BETAPHOTO/EMIL VAS/EV)

Austrijski javni servis (ORF) će u emisiji “Weltjournal” emitovati večaras na drugom kanalu sa početkom u 22:30h reportažu o Srbiji kao zemlji koja je raj za vakcine.

Najava emisije na sajtu ORF-a glasi: “Srbija je posle Velike Britanije, zemlja u Evropi, u kojoj je većina ljudi vakcinisana protiv koronavirusa. Ukupno 1,3 miliona od skoro sedam miliona stanovnika primilo je najmanje jednu dozu, a više od 800.000 i drugu dozu”.

Dalje piše da “ta zemlja na Balkanu nije članica EU, niti može približno ekonomski da se meri sa većinom zemalja članica EU, ali je Srbija u kampanji vakcinacije znatno brža i ušpesnija od EU”.

Kako se navodi na sajtu, “Beograd se oslanjao na širok spekatar vakcina, dostupne su američke, ruske, britanske, kao i kineske vakcine, koje se mogu slobodno izabrati kao na meniju. Čak i stranci, koji nemaju prebivalište u Srbiji, mogu online da se prijave za vakcinaciju i ukoliko postoji slobodan kapacitet, biće im određen termin za vakcinaciju”.

Nekoliko Austrijanaca već je uspelo da zakaže termin za vakcinaciju na licu mesta.

Reporter “Weltjournal”, Patrik Hafner pratio je priču jedne žene od Beča do Beograda radi vakcinacije”.

Brzina vakcinacije i mogućnost izbora vakcine u Srbiji već je i ranije privukla pažnju pojedinih austrijskih medija, a sada toj fascinaciji nije odolela ni Austrijska državna televizija.