Australijski naučnici uzgojili koronavirus u laboratoriji: To je korak bliže vakcini protiv novog virusa

0
Foto: Beta (AP Photo/Ahn Young-joon, File)

Australijski naučnici uzgojili su verziju novog koronavirusa u laboratoriji, što je prvi uzgojeni virus izvan Kine. To će doprinese bržem razvoju vakcine protiv novog soja koronavirusa.

Svoja saznanja, istraživački tim Instituta Piter Doerti za infekcije i imunitet u Melburnu rekao je da će uzorak, koji su izolovali od zaraženog pacijenta, podeliti sa Svetskom zdravstvenom organizacijom (SZO) i laboratorijima širom sveta.

“Ovo je korak napred, to je delić slagalice koji smo sastavili”, rekao je zamenik direktora instituta Majk Katon novinarima, pomenuvši da ovo otkriće za sada neće revolucionarno da promeni borbu protiv virusa.

Virus, koji izaziva simptome nalik gripu, pojavio se u kineskom gradu Vuhanu u pokrajini Hubej krajem 2019.

Od tada se većina pokrajine Hubej, koja ima stanovnika otprilike kao Italija, nalazi u karantinu.

Ipak, virus se proširio na brojne azijske zemlje, Australiju, SAD, Kanadu, Francusku i Nemačku.

Laboratorija u Kini već je uspešno uzgojila virus, ali su objavili samo sekvencu genoma virusa, prenosi ABC.

Rajna Meklentajer, koja vodi istraživački program o biobezbednosti na Institutu Kirbi, rekla je da će stvaranje i deljenje uzorka virusa ubrzati razvoj potencijalnih vakcina jer će lekovi moći da se testiraju na životinjama.

“Više ljudi može da uzgaja virus, mogu da koriste saznanja da razviju lekove, vakcine i bolje shvate prirodu virusa i načine prenošenja”, rekla je za Rojters.

Takođe, otkriće australijskih naučnika omogućava test na antitela i detektovanje virusa kod pacijenata koji nemaju simptome, objavio je Institut Doerti.

Virus se prenosi kašljanjem i kijanjem, a inkubacioni period traje do 14 dana.

Institut Piter Doerti je zajednička ustanova Univerziteta u Melburnu i Kraljevske bolnice Melburn, dok Insitut Kirbi deluje unutar Univerziteta Novi Južni Vels, prenosi N1.