Australija i dalje u vatri: Aktivno više od 70 požara, a za vikend najavljen novi talas ekstremne vrućine

0
Foto: Profimedia

Područja Australije koja su opustošili smrtonosni požari, doživela su u sredu privremeno olakšanje, ali očekuje se da će se uslovi za jačanje požara vratiti idućeg vikenda.

Širom Australije, kontinenta upola većeg od Evrope, u proteklih nekoliko meseci izgorelo je rastinje na oko pet miliona hektara, pri čemu je poginulo devet ljudi, a više od 950 kuća je uništeno.

Novi Južni Vels, najnaseljenija savezna država u toj zemlji, poprište je većine štete: oko 850 domova je razoreno. Delovi Novog Južnog Velsa, uključujući Sidnej, imali su relativno hladno i vlažno vreme na Božić, ali i dalje gori više od 70 požara širom te države. Oko 2.000 vatrogasaca s 400 vatrogasnih kamiona bori se s požarima u nešto povoljnijim uslovima, ali najavljeno je da se visoka letnja temperatura vraća.

U priobalnom delu Sidneja se očekuje da će u nedelju biti 31 stepen Celzijusa, dok bi u zapadnim delovima tog grada, ka pustinji u unutrašnjosti kontinenta, temperatura ponovo mogla dostići i 41 stepen.

Procene opasnosti od požara su i dalje veoma visoke u severozapadnom Novom Južnom Velsu, dok su između visoke i umerene za druge delove te države, prenosi N1.

Premijer Australije Skot Morison je u božićnoj poruci odao počast porodicama dvojice vatrogasaca, poginulih prošle nedelje na zadatku jugozapadno od Sidneja. Kriza s požarima je primorala Morisona da skrati svoj kritikovani porodični odmor na Havajima. U Australiju se vratio u subotu uveče.

Oko 200 vatrogasaca nastavilo je borbu protiv vatre u sredu na brdima kod grada Adelejda, gde je stanje na nivou ocene “posmatraj i postupi”, koju je izdala Vatrogasna služba Države Južne Australije.

Država Južna Australija, u kojoj je prošle nedelje izgorelo 86 kuća pošto su uslovi omogućili da se požari pojačaju i postanu katastrofalni, priprema se za povratak ekstremnih temperatura, a glavni grad te države, Adelejd trebalo bi da u subotu doživi 41 stepen Celzijusa.