AUKUS pakt je znak novog globalnog poretka

0

Francuska je besna. Teresa Mej je zabrinuta. Najava novog saveza Australije-UK-SAD (AUKUS) i odustajanje od prethodnog francusko-australijskog sporazuma o podmornicama naveli su francuskog ministra spoljnih poslova Žan-Iv Le Drijana da pakt proglasi “nožem u leđa”, dok je bivši britanski premijer zabrinut zbog toga što je Britanija uvučena u rat zbog budućnosti Tajvana.

Čudno, reakcija Pekinga je prilično prigušena. Da, optužio je zapad za “hladnoratovski mentalitet”, a Si Đinping je upozorio strance da se ne mešaju u region, ali upozorenje da će Kina “pomno pratiti situaciju” bilo je bliže ogorčenju, prenosi Gardijan.

AUKUS je značajniji po onome što otkriva o razmišljanju tri partnera od stvarnog sadržaja pakta.. Neki posmatrači to nazivaju „nuklearnim“ dogovorom, iako nije ništa slično.

Za zapad AUKUS pokazuje pravi strah da bi sledeći predsednik SAD mogao da bude Donald Tramp ili jedan od njegovih apostola. Boris Džonson je čvrstim tonovima govorio o AUKUS-u koji je trajao „decenijama“: neizrečena implikacija je da, bez obzira na to ko su predsednici SAD u tom periodu, AUKUS se bavi dugoročnim vezivanjem SAD za azijsko-pacifičku bezbednost.

Manje je očigledno da se radi i o vezivanju SAD za evropsku bezbednost u svetu u kojem NATO može biti manje relevantan. Ove nedelje Francuska ima sve razloge da bude ljuta zbog gubitka australijskog saveza i ugovora o podmornicama. Ali, u narednoj deceniji očekuje se prilično drugačiji aranžman: i Velika Britanija i Francuska će biti stubovi evropskog bezbednosnog poretka (zajedno sa novonastalim snagama EU). A saradnja sa AUKUS-om donosi najvažniju stabilizacionu nagradu- prisustvo saveznika Sjedinjenih Država velikoj evropskoj sili (doduše onoj koja nije članica EU).

Kineska retorika o hladnom ratu propušta važnu tačku: strukture tog doba bile su binarne i krute. Ali AUKUS ukazuje da se liberalni poredak može rekonstruisati kroz „minilateralne“ dogovore, u kojima različite konstelacije moći deluju zajedno po različitim pitanjima. „Četvorka“ Japana, Australije, Indije i SAD-a do sada je najpoznatiji primer ovoga, ali AUKUS je možda znak onoga što tek dolazi. Ti dogovori mogu kratkoročno da naljute pojedine članove tog reda (britanski ljutnja na SAD zbog Avganistana, francuski bes na Australiju zbog AUKUS-a), ali zapravo pokazuju da je liberalni poredak snažniji nego što izgleda. To nije hladni rat, već konstantno ilagođavanje promenama.

Čini se da Peking to zna, pa je možda i njegov odgovor zvučao tako polovično. Kina će biti manje zabrinuta zbog specifičnosti AUKUS-a, jer u regionu već ima dosta zapadne vojne opreme. Pravi izazov za Kinu je, zašto tako malo njenih suseda podržava njihove pritužbe na novi pakt? Singapur, zemlja koja je decenijama balansirala između SAD -a i Kine u regionu, izrazila je nadu da će AUKUS “upotpuniti regionalnu arhitekturu”. Kineski neuspeh u poslednje dve decenije nije bio neuspeh da ukloni SAD iz regiona, već stalna nesposobnost da ubedi lokalne zemlje da bi odlazak Amerikanaca bila dobra ideja.

Ahilova peta AUKUS-a možda nije u bezbednosti, već u drugom području: trgovini. Kina je najveći partner svim svojim susedima i nalazi se izvan samo jednog velikog trgovinskog bloka u regionu, Sveobuhvatnog i progresivnog transpacifičkog partnerstva (CPTPP). Ovonedeljni izveštaj britanske spoljnopolitičke grupe predviđa da će prelazak na CPTPP biti deo kineske strategije za poboljšanje regionalnog narativa oko sebe. Dan nakon objavljivanja AUKUS-a, Peking je objavio svoju formalnu ponudu za pridruživanje partnerstvu.

Ovo je pametan potez, ali i rizičan. CPTPP zahteva niz standarda za trgovinu i, što je najvažnije, radnu snagu, koji su svakako slabiji od pravila EU, ali ipak zahtevniji od onih u samoj Kini. Peking ima veliki uspeh i možda će moći slobodnije da pregovara o sopstvenim uslovima od manjih članica. Međutim, njegov ulazak bi mogao uključivati i razgovore sa, čini se, najnovijom članicom partnerstva 2022. godine – Velikom Britanijom, koja će, posle Japana, biti druga najveća ekonomija u ovoj grupi. Ako Velika Britanija može da smisli način na koji može da doprinese procesu koji pokreće Kinu na više standarde trgovine i prava radnika, istovremeno održavajući AUKUS u životu, to bi bio istinski doprinos ideji „globalne Britanije“.

Donald Tramp je izuzeo SAD iz TPP -a, prethodnika pakta. Pokušaj ulaska Kine mogao bi samo da iskuša Amerikance; što bi značilo da bi najveća ironija AUKUS-a mogla biti u tome što se dve najveće svetske ekonomije sve više dele na pitanju bezbednosti i istovremeno se temeljnije prepliću kroz trgovinu.