(AUDIO) “Imamo upotrebu vatrenog oružja ili pirotehnike na vozilo… Ovo je puška…”: Snimak crnogorske policije za koji se tvrdi da pokazuje da je bilo rafala na jednoj od barikada kod Cetinja

0
Foto Beta/AP Photo/Risto Bozovic

RTCG je objavio audio snimak, na kome se, kako kažu, čuje komunikacija šefa Centra bezbjednosti Podgorica, Gorana Jokića, koji preko radio veze upozorava pripadnike policije da se čuju rafali na barikadi na Belvederu, tokom protesta na Cetinju 5. septembra, i govori im da pristupe proceduri zaštite u situacijama kada se na njih otvara vatra, prenose Podgoričke “Vijesti” koje dodatno navode da im je potvrđeno da se radi o autentičnom policijskom audio-snimku dokumentovanom u Tehnici Uprave policije.

Snimak navodno svjedoči o drami u “tesnacu magistralnog puta” na blokadi demonstranata iz pravca Budve, gde se tog jutra dogodio i najžeći otpor pokušaju raščišćavanja barikada.

Na audio snimku nema podatka o tome kada se pucnjava dogodila, ali prema podacima UP, sve se odigralo petnaestak minuta pre 8 časova u nedelju ujutro.

Reporteri sa lica mesta su svedočili da se zaista jeste čilo kako se nekoliko puta pucalo.

Na snimku se prvo čuje nekoliko pucnjeva iz vatrenog oružja, a potom preko policijske veze, glas kako obaveštava kolege: “Na našoj poziciji imamo upotrebu da li vatrenog oružja ili pirotehnike na vozilo, ne možemo da procenimo”.

Nakon toga se u razgovor uključuje rukovodilac Operativnog štaba UP Goran Jokić, koji kaže: “povucite prvo ljudstvo”, a onda se na snimku razaznaje i neki glas, koji konstatuje “ovo je puška”.

Nakon toga se ponovo čuje Jokić, koji pita: “Je li primljeno”?, nakon čega je uslijedio i odgovor – “jeste”!

Na snimku se ponovo, ovaj put na kratko, javlja Jokić i kaže “evidentirajte”, a onda se u pozadini ponovo prolamaju pucnji, zbog čega neko od starešina preko motorole konstatuje: “Još traju rafali”…

Odmah nakon toga Jokić mirnim tonom naređuje: “Samo zaštiti ljudstvo”.

Na snimku UP, ponovo se razaznaje glas starešine koji obavještava kolege: “Cenimo da se moramo povući”, a onda se na snimku nerazgovetno čuje: “Ovde je više vatrenog oružja”… a potom se u razgovor uključuje Jokić, koji naređuje: “Samo zauzmi pozicije i ne kreći nigde”.

S druge strane stiže kratko: “U redu”.

Na audio zapisu čuje se pojašnjenje šefa Operativnog štaba koji savjetuje: “U slučaju da pucaju na vas, zaštitite sve. Znate kako ide upotreba oružja”. Ponovo se oglašava starešina i kaže kratko: “U redu”.

A u novom Nedeljniku koji je od danas u prodaji čitajte sve detalje drame u Crnoj Gori koja je trajala tokom burne noći uoči ustoličenja mitropolita Joanikija.