AstraZeneka vakcina preko spreja za nos: Studija Univerziteta Oksford

0
IPA / BACKGRID / Backgrid UK / Profimedia

Univerzitet u Oksfordu pokreće studiju koja istražuje isporuku vakcine protiv koronavirusa ChAdOk1 nCoV-19 pomoću spreja za nos.

Ispitivanje faze I, u koje će biti uključeno 30 zdravih dobrovoljaca starih 18–40 godina, istraživaće nivo odgovora imunološkog sistema koji generiše vakcina koristeći ovu tehniku, kao i praćenje bezbednosti i bilo kakvih neželjenih reakcija, objavio je Univerzitet Oksford.

Svi dobrovoljci će dobiti istu vakcinu koja se trenutno daje intramuskularnom injekcijom kao deo nacionalnog uvođenja vakcine ChAdOk1 nCoV-19 poznatije kao AstraZeneka.

Dobrovoljce će pratiti ukupno četiri meseca.

Dr Sandi Daglas, kliničar-naučnik i glavni istraživač studije rekao je: da neki imunolozi veruju da se dostavljanjem vakcine do mesta infekcije može postići poboljšana zaštita, posebno protiv prenosa i blage bolesti. “Nadamo se da će ova mala studija usmerena na sigurnost postaviti temelje za buduće veće studije koje su potrebne da bi se testiralo da li davanje vakcine na ovaj način štiti od infekcije koronavirusom”.

Vakcina će se isporučiti pomoću uređaja za intranazalni sprej, slično mnogim sprejevima za nos koji se prodaju bez recepta.

Dr Daglas dodaje da postoje razni ljudi kojima će sistem za intranazalno davanje biti privlačniji, što može značiti da je unos vakcina veći u tim grupama. “To bi moglo imati i praktične prednosti – sprejevi za nos se uspešno koriste za druge vakcine, na primer vakcinu protiv gripa koja se koristi u školama u Velikoj Britaniji.”

Dr Mira Madhavan, vodeća saradnica za klinička istraživanja, Instituta Džener rekla da će ova studija pomoći da shvatimo sigurnost i neželjene efekte povezane sa davanjem vakcine Oksford / AstraZeneka za COVID-19 sprejom za nos: “To je važan prvi korak ka povećanju našeg opsega za smanjenje globalnog širenja i uticaja COVID-19”.

Profesor Edrijan Hil, direktor Instituta Džener i glavni istraživač studije rekao je da je „ovo uzbudljiv novi pristup primeni vodeće COVID-19 vakcine koja bi mogla biti vrlo efikasna u sprečavanju ne samo epizoda bolesti već i asimptomatskih infekcija, a time i pomoći u smanjenju prenosa“.