AstraZeneka će u roku od 48 sati dati nove podatke o svojoj vakcini američkom regulatornom telu

  0
  Foto Beta/(AP Photo/Darko Vojinovic)

  (Beta-AP) – Laboratorija Astrazeneka obavezala se danas da će za 48 časova obezbediti ažurirane podatke američkom regulatornom telu koje nadzire kliničke probe njene antikovid vakcine i koje je ukazalo da ima potencijalno “zastarele” podatke o toj vakcini.

  Astrazeneka je u saopštenju objasnila da je koristila podatke koji potiču od pre 17. februara za rezultate objavljene u ponedeljak o kliničkim probama sprovedenim u SAD.

  Ona je dala uveravanja da želi “odmah” da stupi u kontakt sa američkom Upravom za nadzor podataka i bezbednosti (DSMB, koja prati probu) i da želi da toj Upravi da analizu sa “najviše moguće ažuriranim podacima o efikasnosti” u roku od 48 sati.

  Astrazenekina vakcina koja se koristi u brojnim zemljama uključujući i one u EU još nije odobrena u SAD gde su vlasti tražile dodatne podatke o probama faze tri koje su se vodile na američkoj teritoriji.

  Posle objavljivanja rezultata tih proba juče, američki Nacionalni institut za infektivne bolesti i alergije (NIAID) koji nadgleda kliničke probe vakcina u SAD izrazio je “zabrinutost” zbog činjenice da je švedsko-britanska firma Astrazeneka možda koristila “zastarele informacije” u okviru svojih proba.

  To bi, prema institutu, moglo da utiče da se na kraju dobije nepotpuna procena  efikasnosti vakcine.

  Prema rezultatima ojbavljenim u ponedeljak na osnovu probe sprovedene na više od 32.000 učesnika u SAD, vakcina je efikasna 80 odsto protiv kovida-19 kod starijih osoba i ne povećava rizik od ugrušaka krvi.

  Vakcina je efikasna 79 odsto u sprečavanju zaraze sa simptomima kod opšte populacije i 100 odsto u sprečavanju teških oblika bolesti i hospitalizacije, navela je laboratorija u ponedeljak.