Kompanija AstraZeneca saopštila je da je dobrovoljno pauzirala vakcinaciju učesnika u ispitivanjima potencijalne vakcine za koronavirus, kako bi omogućila nezavisnu analizu bezbednosnih
podataka jednog slučaja neobjašnjive bolesti koji se dogodio tokom
treće faze ispitivanja u Velikoj Britaniji.

„Deo naših standardnih procedura je provera procesa randomizovanih kontrolisanih kliničkih ispitivanja AstraZeneca Oksford vakcine protiv korona virusa, AZD1222. Dobrovoljno smo pauzirali vakcinaciju učesnika u svim ispitivanjima, kako bismo omogućili nezavisnu analizu bezbednosnih podataka jednog slučaja neobjašnjive bolesti koji se dogodio tokom treće faze ispitivanja u Velikoj Britaniji“, navodi se i saopštenju kompanije.

Kako se objašnjava, reč je o rutinskoj aktivnosti koja se preduzima kada god postoji potencijalno neobjašnjivo oboljenje kod nekog od učesnika procesa.

„Analizom, između ostalog, osiguravamo i integritet ispitivanja“, navode iz kompanije AstraZeneca.

U okviru velikih kliničkih ispitivanja može doći do slučajne pojave bolesti. Ukoliko se to desi, neophodno je sprovesti nezavisnu analizu kako bi se utvrdilo zašto je do bolesti došlo.

„AstraZeneca radi na tome da se ubrza provera ovog izolovanog slučaja kako bi uticaj na planirano vreme ispitivanja bio minimalan. U našim ispitivanjima primenjujemo najviše standarde rada i posvećeni smo bezbednosti učesnika u ispitivanju“, navodi se u saopštenju.

Pascal Soriot, izvršni direktor kompanije, izjavio je:

“Srž poslovanja kompanije AstraZeneca su nauka, bezbednost i interesi društva. Ova privremena pauza direktan je dokaz da sledimo te principe, dok nezavisni stručnjaci analiziraju šta se to dogodilo u ovom izolovanom slučaju koji je deo jednog od naših ispitivanja. Oni su tu da procene kada možemo ponovo da krenemo sa ispitivanjima, jer želimo da ispitivanje nastavimo što je pre moguće, kako bismo ovu vakcinu obezbedili ravnopravno, što većem broju ljudi, bez profita, tokom pandemije.“

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.