Astma kod dece povezana sasredstvima za čišćenje

0
Foto Profimedia

Deca koja su izložena sredstvima za čišćenje kuće u ranom periodu života, podložnija su razvoju astme i drugim problemima povezanim sa disajnim organima, ukazuje studija sprovedena na Univerzitetu Sajmon Frejzer u Kanadi.

Studija na 2000 novorođenčadi otkrila je da oni čiji roditelji koriste deterdžent za pranje suđa, praškove za pranje veša i sredstva za čišćenje, imaju 37 odsto veću verovatnoću da će im do treće godine života biti dijagnostikovana astma, prenosi N1 pisanje Indipendenta.

Nakon godina upozoravanja o zagađenom vazduhu, stručnjaci su sada sve više zabrinuti zbog zagađenja u zatvorenim prostorima, a problem su, kažu, hemikalije koje se prenose vazduhom, kao što su one koje se nalaze u sredstvima za čišćenje, pogotovo u domovima gde nema konstantnog protoka svežeg vazduha.

Svaku porodicu, koja je učestvovala u studiji, a u kojoj su bile i bebe mlađe od četiri meseca, pitali su koliko često koriste neki od 26 štetnih proizvoda, poput izbeljivača i deterdženata.

Pokazalo se da su najčešće koristili deterdžent za pranje veša čak u 90 odsto porodica i to svakodnevno, dok se sredstva za čišćenje površina ili WC-a koriste najmanje jednom nedeljno u većini domaćinstava.

Istraživači su nakon toga tri godine pratili zdravstveno stanje ovih beba, i utvrdili su da se kod jedne četvrtine već razvila astma, odnosno 37 odsto će ih razviti neki oblik astme.

Tim je upozorio i da su proizvodi za čišćenje koji se raspršuju po vazduhuu povezani sa najvećim rizikom.

“Naša studija je proučavala novorođenčad, koja provode 80 do 90 odsto svog vremena u zatvorenom prostoru, a posebno su osetljiva na izloženost hemikalijama kroz pluća i kožu zbog veće brzine disanja i redovnog kontakta sa kućnim površinama”, rekla je dr Džeklin Park iz tima koji je radio na ovoj studiji.

Ona je, takođe, upozorila da bi roditelji trebali detaljnije da čitaju oznake na proizvodima i da biraju one koji ne sadrže štetna jedinjenja.

“Čak i proizvodi koji imaju oznaku ‘ekološki prihvatljivo’ često sadrže štetne supstance”, upozorili su naučnici