Asanžu dozvoljeno da se venča u zatvoru: “Osećam olakšanje…”

0
(Beta/AP Photo/Kirsty Wigglesworth)

(Beta-AFP) – Osnivač Vikiliksa Džulijan Asanž dobio je dozvolu da se venča u zatvoru kod Londona gde se nalazi dok čeka odluku o zahteva Vašingtona za njegovo izručenje da mu se sudi zbog masovnog curenja dokumenata, rekla je njegova partnerka Stela Moris. 

Moris, južnoafrička advokatica je u tviter poruci napisala da ima dobru vest i da ona i Asanž imaju dozvolu da se venčaju u zatvoru Belmarš.

Ona i Asanž dobili su dvoje dece dok se on godinama skrivao u ambasadi Ekvadora u Londonu.

“Osećam olakšanje, ali sam i dalje besna da je sudska odluka potrebna da se zaustavi ilegalno mešanje u naše elementarno pravo da se venčamo”, dodala je ona.

Advokatica je poslednjih dana najavila da je pokrenula postupak protiv odbijanja vlasti da dozvole sklapanje njihovog braka.

Portparol zatvorske uprave je rekao da je Asanžov zahtev “primljen, razmotren i tretiran na uobičajen način od strane upravnika zatvora kao za svakog drugog zatvorenika”.

Datum venčanja nije određen. Ne zna se još ni datum kada će britanski sud doneti odluku na žalbu SAD na odbijanje izručenja Asanža odlučeno u januaru.

Niži sud je u januaru odbio zahtev SAD da izruči Asanža (50), zbog rizika od samoubistva ako bi bio predat američkim vlastima. Žalba Vašingtona razmatrana je na dvodnevnom ročištu pred visokim sudom u Londonu krajem oktobra.

Američki tužioci optužili su Asanža u 17 tačaka za špijunažu i jednoj tački za zloupotrebe kompjutera zbog Vikiliksove objave hiljada procurelih vojnih i diplomatskih dokumenata. Optužbe nose maksimalnu kaznu od 175 godina zatvora.

Asanž je u zatvoru od kada je uhapšen u aprilu 2019. zbog kršenja uslovne slobode u drugom odvojenom pravnom postupku. Pre toga on je proveo sedam godina u ambasadi Ekvadora u Londonu, gde je pobegao 2012. da izbegne izručenje Švedskoj da bi odgovarao na navode o silovanju i seksualnom napadu.

Švedska je odustala od istraga o seksualnim prestupima u novembru 2019. godine zbog zastarelosti predmeta, ali Asanž je ostao u zatvoru. Sudija koja je odbila njegovo izručenje SAD-u u januaru naložila je da mora da ostane u pritvoru dok traje žalbeni postupak SAD.