Asanž ne pristaje na izručenje SAD, saslušanje se nastavlja 30. maja

1
Foto Screenshoot

Osnivač Vikiliksa Džulijan Asanž izjavio je pred sudom u Londonu da neće pristati da bude izručen SAD, gde je optužen za planiranje upada u kompjuter Pentagona s poverljivim podacima.

Dajući iskaz iz londonskog zatvora putem video linka, Asanž je rekao da se neće „predati radi izručenja zbog bavljenja novinarstvom koje je dobilo mnoge nagrade i zaštitilo mnoge ljude“, prenose mediji.

Sudija Majkl Snou je kazao da će verovatno proći „mnogo meseci“ do okončanja celog saslušanja u slučaju zahteva SAD za izručenje Asanža. Saslušanje će biti nastavljeno 30. maja, a potom 12. juna.

U džinsu i sportskoj jakni Asanž je delovao smireno tokom kratkog saslušanja pred sudom.

Asanž je juče osuđen na 50 nedelja zatvora u Velikoj Britaniji zbog neodazivanja na sudski poziv 2012. godine, čime je prekršio odredbe puštanja na uslovnu slobodu. Umesto odazivanja na poziv, 47-godišnji Australijanac zatražio je u junu 2012. azil u Ambasadi Ekvadora u Londonu da bi izbegao izručenje Švedskoj, gde je bio tražen zbog optužbi za silovanje i seksualni napad.

Asanž navodi da je azil tražio jer se plašio izručenja SAD, gde bi mu bilo sudjeno zbog objavljivanja poverljivih vojnih dokumenata putem Vikiliksa.

Vlast SAD terete Asanža za kovanje zavere s bivšom analitičarkom američke vojne obaveštajne službe Čelsi Mening za upad u računar s poverljivim podacima u Pentagonu. Ta optužnica je objavljena 11. aprila pošto je Asanž ranije tog dana uhapšen u Ambasadi Ekvadora u Londonu.

1 KOMENTAR

Comments are closed.