Asanž na sudu video-linkom posle tri meseca: Njegova odbrana tvrdi da je proces politizovan

0

Džulijan Asanž pojavio se na sudu putem video-linka prvi put nakon tri meseca, u postupku u kome se očekuje odluka o ekstradiciji SAD. Asanžov advokata Edvard Ficdžerald tvrdi da američki državni tužilac Vilijem Bar slučaj koristi u “političke svrhe”.

Džulijan Asanž trenutno se bori protiv izručenja SAD, gde se suočava s optužbama za kršenje američkog Zakona o špijunaži i zaveru zbog navodnog pokušaja pomoganja vojnom uzbunjivaču Čelsi Mening.

Američko ministarstvo pravosuđa podiglo je u junu optužnicu protiv Asanža, za koju je reklo da proširuje “domet zavere”, a optužilo je i Asanža za regrutovanje anonimnih hakera.

Ficdžerald je rekao da je optužnica mogla da rezultira odlaganjem saslušanja, nakon američkih predsedničkih izbora u novembru.

Sudija Vanesa Barejtser je navela da proširena optužnica nije dostavljena sudu, i da se ne mogu dati dalja uputstva.

Istakla je da je danas krajnji rok za dostavljanje dokaza tužilaštva pre saslušanja o ekstradiciji, osim psihijatrijskih izveštaja.

Nakon dugog kašnjenja, Asanž se pojavio preko video-linka i izgledao je umorno.

U zatvoru je u Belmaršu više od godinu dana. Njagova partnerka Stela Moris napisala je na Tviteru da ga nije videla 17 nedelja i da mu u zatvoru nije data maska. Rekla je da zatvorski čuvari, takođe, ne nose maske.

Ročište za izručenje zakazano je za 7. septembar.

Asanž je uhapšen prošle godine nakon što je proteran iz ambasade Ekvadora u Londonu u kojoj je boravio od 2012. Nalazi se u pritvoru gde čeka odluku o izručenju SAD.