“Asanž je “bindžovao” snimak kad Praljak pije otrov, imao je suicidne misli”

0
Profimedia

Doktorka Sondra Krozbi, koja je osnivača “Vikiliksa” Džulijana Asanža obilazila dok je bio u ekvadorskoj ambasadi, ispričala je sudu da je on imao misli o suicidu, i da je iznova gledao snimak kako haški osuđenik Slobodan Praljak u sudnici ispija otrov, piše Indipendent.

Dr Sondra Krosbi, profesor medicine na Medicinskom fakultetu Univerziteta u Bostonu, rekla je da je primetila vidljivo pogoršanje i Asanžovog mentalnog i fizičkog stanja tokom svoje četiri posete ambasadi u kojoj je Asanž živeo od oktobra 2017. godine.

Ekvador mu je odobrio azil pet godina ranije zbog straha od izručenja SAD-u zbog njegovog rada na Vikiliksu.

Krosbi je rekla na londonskom krivičnom sudu da joj je Asanž tokom posete u februaru 2018. godine prvi put opisao misli o samoubistvu i kako o tome razmišlja „vrlo namerno“ i da je nekoliko meseci ranije “bindžovao” samoubistvo Praljka pred Međunarodnim krivičnim sudom za bivšu Jugoslaviju u Hagu.

Nekoliko sekundi nakon što je žalbeni sudija potvrdio njegovu 20-godišnju kaznu za ratne zločine tokom rata u Bosni od 1992. do 1995. godine, Praljak je rekao da nije kriv, a zatim je pio iz male bočice u kojoj se nalazio kalijum cijanid.

On se srušio na sudu i preminuo u holandskoj bolnici otprilike dva sata kasnije.

Asanž je više puta pauzirao snimak i analizirao Praljkov izraz lica tokom samoubistva, ispričala je doktorka Sondra Krozbi.

Psihijatri i branioci Džulijana Asanža upozorili su pre nekoliko dana da bi on mogao da pokuša da se ubije ako bude poslat Sjedinjenim Američkim Državama zbog optužbi za špijunažu.

Krosbi je takođe rekla da je tokom posete zatvoru Belmarš u Londonu u oktobru 2019. godine Asanž „izgledao kao da je teško depresivan“ i da je pričao da na samoubistvo pomisli „sto puta dnevno“.

“Izgledao je kao da je veoma teškoj situaciji”, dodala je.