„Pitanja pripadnosti / Questions of Belonging“ tema je ovogodišnje glavne izložbe AWB manifestacije koju je predložila gošća kustoskinja Merle Radtke, direktorka Kunsthalle Münster iz Nemačke. Ovog puta, na nekoliko lokacija u užem centru Beograda umetnici promišljaju i odgovaraju na naročito danas aktuelnu temu. Gde pripadam? Pitanje koje se može postaviti iz više razloga, a pritom nema uvek odgovor. Može se odnositi na stanje između, osećaj izgubljenosti, stanje pripadnosti i svuda i nigde u isto vreme. To je veoma lično pitanje, koje istovremeno gleda na šire društvene kontekste. Glavna izložba ovogodišnjeg AWB-a igra se suštinskim sredstvima orijentacije i dezorijentacije.

Glavna izložba „Pitanja pripadnosti“ predstaviće više od 30 domaćih i inostranih umetnika. Biće otvorena od 6. do 16. juna u Gradskoj galeriji KC Grad na adresi Braće Krsmanović 4; prostoru bivšeg restorana „Peking“ u Ulici Vuka Karadžića 2; delu stare fabrike Staklopan u Strahinjića Bana 11, kao i u lokalu u podzemnom prolazu kod Palate „Albanija“. Sedmog juna od 18 h u Dvorani kulturnog centra Beograd predstavićemo dva umetničko-dokumentarna filma, češki „Art Talent Show“ i finski „Radical Creatives“. Planirano je nekoliko susreta – razgovora, 8. 6. u 17 h u bivšem restoranu „Peking“ i 11. 6. u 17 h u KC Grad gde će Tamara Tomić Vajagić razgovarati sa gostima kustosima, umetničkim kritičarima i umetnicima iz Portugalije, Italije, Mađarske, Velike Britanije, Nemačke, Rusije, kao i sa predstavnicima domaće umetničke scene o temama kao što su „otpor pripadanju“ i „alternativama pripadanja“ iz ugla umetnosti i kulture. Performansi savremenih vizuelnih umetnika, plesača, pesnika odvijaće se po unapred predviđenom planu na svim izložbenim lokacijama. Devetog juna je predviđen obilazak svih lokacija izložbe sa kustoskinjom Merle Radtke.

Susret domaće scene sa gostima iz inostranstva je obostrano koristan proces. Razmena znanja, iskustva, planiranje budućih projekata je ono što AWB želi da pruži našim umetnicima, vrstu kreativne platforme u kojoj svako može da nađe svoje mesto i prostor. Izaći iz lokala, proširiti pogled na svet oko sebe i sa pozitivnom zainteresovanošću prihvatiti stvari koje su drugačije jeste ono što umetnost uvek pruža.

Art Weekend Beograd su podržali: EUNIC Srbija, Goethe-Institut, ambasade Portugalije i Finske, Italijanski institut, Hungarikum, Češki centar, Muzej grada Beograda, EARTH PR, SBB i Ministarstvo kulture Republike Srbije.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.