Šta čini duh jednog grada i ko i kako ima pravo da ga menja? Najglasniji u odbrani onoga što se naziva simbolima grada i kritici načina na koji se menja, rekonstruiše i gradi Beograd danas, jeste arhitekta Dragoljub Bakić. On za Nedeljnik govori o urbanizmu nekada i sada, o identitetu i napretku Beograda između dva rata, o saobraćaju, pešačkim zonama…

„Beograd ne može da se izbori ni sa ovim simbolima koji sada postoje. Jedan od njih su i ostaci srušenih zidova Generalštaba Nikole Dobrovića. Beogradu je potrebno generalno resetovanje, a to znači – ne proizvodnja novih simbola i novog urbanog populizma već briga da Beograd postane bolje mesto za život“, rekao je Bakić za Nedeljnik.

„Identitet jednog grada je zasnovan na njegovoj stvarnosti i na njegovim mitovima prošlosti. Čine ga i svi istorijski slojevi i šta je od njih danas ostalo. Čine ga njegove ulice i trgovi, ali ga pre svega čine ljudi koji u njemu žive“, kazao je Bakić.

Ceo intervju objavljen je u novom broju Nedeljnika, koji je na svim kioscima od četvrtka, 20. juna. Digitalno izdanje dostupno je na Novinarnici.

Svi čitaoci Nedeljnika na poklon dobijaju primerak Mond diplomatika na srpskom jeziku

Komentar(1)

  1. Problem je što današnja vlast prvenstveno ruši, a ne zna ni da ruši, pa kako onda da zna da gradi, jer npr. ne raskopava se ulica a da se ujedno i ne gradi.

Ostavite komentar

Your email address will not be published. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.