BAKIĆ – Šta čini duh jednog grada i ko i kako ima pravo da ga menja? Najglasniji u odbrani onoga što se naziva simbolima grada i kritici načina na koji se menja, rekonstruiše i gradi Beograd danas, jeste arhitekta Dragoljub Bakić. On za novi Nedeljnik govori o urbanizmu nekada i sada, o identitetu i napretku Beograda između dva rata, o saobraćaju, pešačkim zonama…

MOND – Svi čitaoci Nedeljnika na poklon dobijaju novi primerak Mond diplomatika na srpskom jeziku. Pročitajte velike analize i tekstove o Maradoni, Mateu Salviniju, Dverima srpskim, Džeremiju Korbinu…

CENA LAŽI – „Postoji jedna antologijska Tijanićeva rečenica: Nemoj da pustim novinare da rade svoj posao! Ona valjda najbolje govori o našem društvu. I našim medijima“, piše glavni urednik Veljko Lalić u uvodniku novog Nedeljnika.

EDUCATION – Ko su oni koji likuju kada njihovo dete uradi test iz srpskog, kao što se to desilo i ove godine (baš kao i 2013. kada je poništena mala matura zbog krađe), za pola sata? Ko su oni čije dete posle pita „štrebera“: „Pa kako nisi znao to, baš je bilo lako“? Nazovimo to pravim imenom -krađom. Tekst o još jednom skandalu u srpskom školstvu u novom Nedeljniku.

PALMER I KOSOVO – Poseta američkog zvaničnika Beogradu nije se razlikovala od prethodnih po jednom detalju: optužbe vlasti da opozicija hoće da preda Kosovo. Kako izgleda srpska diplomatija između Palmera i Pariza?

FLUKTUACIJA – „Najžešće demonstracije u Srbiji idu s jeseni na zimu, dok je leto više vreme Srebrenice i Oluje. Zato leti pažnju više treba usmeriti na etničko-verske konflikte i zločinačko-stradalničke godišnjice, a unutrašnja odmeravanja sa režimom ostaviti za jesen“. Politička analiza Zorana Panovića u novom Nedeljniku.

SMAJLOVIĆ – „Kome je danas potreban egomanijak i lažov poput Ričarda Holbruka? Srbima sigurno nije“, piše Ljiljana Smajlović u kolumni u novom broju Nedeljnika.

CRNA GORA – Priča koja može da zapali srpsko-crnogorske odnose više nego bilo koji dosadašnji spor dveju (nekada?) bratskih država nosi, za 21. vek, prilično dosadan birokratski naziv: Predlog zakona o slobodi veroispovesti. Buđenje nacionalizma kroz sukob sa Crkvom dođe kao melem koji će da prekrije sve rane i da zaleči svaki pad u istraživanjima javnog mnjenja. Šta je pozadina svega? Veliki tekst u novom Nedeljniku.

INVESTICIJE – Savet želi da pomogne Vladi i državnim organima da brže i šire poprave poslovni ambijent kako bi došlo još više stranih investitora. Nije dobra praksa da nam se ostavi tri do pet dana da komentarišemo predloge zakona. Mnogi zakoni su dobri, ali je problem u njihovom subjektivnom tumačenju. Dosta je bilo igre oko stečaja, vreme je da se primeni Ustav. Nije floskula – strani investitori dolaze, ali bi mogli mnogo brže kad bi Srbija prihvatila naše preporuke, kaže u velikom intervjuu za Nedeljnik Vladislav Lalić, potpredsednik Saveta stranih investitora.

JADRAN – Kakva su to vremena došla, kad čovek, umesto da gleda lepote plaža i cene apartmana i hotela, mora pažljivo da analizira regionalnu politiku i zamišlja kako se igra sa životom, i to ne na dobrovoljnoj bazi, već na osnovu uplaćenog aranžmana, piše Aleksandar Apostolovski u kolumni „Raskopčavanje mita“ u novom Nedeljniku.

KUĆNI SAVET – U srpskim gradovima bi uskoro trebalo da stupi na snagu novi nacrt Odluke o kućnom redu u stambenim zgradama, a nove odredbe o pravilima ponašanja umesto da budu dočekane oberučke, pošto je to valjda znak da idemo u korak sa civilizovanim svetom u kojem je potpuno nenormalno da se sa terasa vijore gaće, mi smo se uspaničili kako će komšiluk sad tek da nam dođe glave. Istraživanje u novom Nedeljniku.

RIJALITI NASILJE – Možda je od najave ministra unutrašnjih poslova da će učesnik rijalitija biti procesuiran u skladu sa zakonom, simptomatičniji status koji je „pčelar iz Kupinova“ uživao u urbanim krugovima prestonice, od naslovnice Plejboja do koketiranja sa političkim strankama. Tekst o nasilju uživo, na televiziji, u novom Nedeljniku.

PETKOVIĆ – Nekadašnji selektor i legenda OFK Beograda Ilija Petković u velikoj fudbalskoj i životnoj ispovesti za Nedeljnik govori o letu kada je pao Leka Ranković, o Rajku Mitiću, Šekiju i Milošu Milutinoviću, o druženju sa Mucijem Draškićem i Gagom Nikolićem, o tome zašto je pozvao sina na Mundijal, o Peleovom oproštaju, o filozofiji da je „broj jedan ne primiti gol, a broj dva postići gol“.

DIJETA – Neka ste, vala, predsedniče, na sastanku Nacionalnog tima za preporod sela rekli istinu koju malo ko želi da čuje: „Danas nam je svima ključno pitanje kako ćemo da držimo dijetu, a ne šta ćemo da jedemo!“, počinje svoju kolumnu Mihailo Medenica u novom Nedeljniku.

BAJIĆ – I pozicija i opozicija su kritikovale da film „Crni bombarder“ nije baš realan prikaz stvarnih događaja. Zanimljivo je da i danas, 28 godina kasnije, deluje kao savremen film. Ništa se promenilo nije, čak ni raskopane ulice, priča režiser Darko Bajić čiji je novi film „Linija života“ nedavno imao premijeru.

NARGILE – Maloletnici u Srbiji u velikom broju slobodno konzumiraju aromatizovan duvan u šiša-barovima i pored upozorenja da su vodene lule veoma štetne, ali i pored zabrane prodaje duvana maloletnicima. Ugostitelji su našli rupu u zakonu, a inspektori su uglavnom nemoćni. Nedeljnik je istraživao.

ONA NOSI PATIKE – Među stvarima koje su milenijalci uništili su, između ostalog, i štikle. Sudbina visokih potpetica u budućnosti je predvidiva jer su nove generacije prve okačile štikle o klin i prigrabile udobnost vazdušnih đonova i „brzih“ patika.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.