“Arena spremna za prijem novih pacijenata”

0
(BETAPHOTO/MINISTARSTVO ODBRANE SRBIJE/Darimir Banda/DS)

(Beta) – Ministar odbrane Aleksandar Vulin obišao je privremenu kovid bolnicu u beogradskoj Areni, koja je od danas ponovo aktivirana zbog rasta broja obolelih od koronavirusa u Srbiji.

“Vojska Srbije je, prateći razvoj epidemiološke situacije, još jednom pripremila Arenu za prihvat pacijenata. Mi smo spremni da to uradimo odmah, čim medicinske vlasti to zatraže. Ovde su isti oni ljudi koji su izdržali i pobedili prva dva talasa. Oni su spremni, obučeni, potpuno snabdeveni svim potrepštinama, a sve što je neophodno, ovde je na raspolaganju lekarima i tehničarima”, rekao je Vulin nakon obilaska.

Kako se navodi u saopštenju Ministarstva odbrane, Vulin je medicinskom osoblju zahvalio na ogromnom radu i istakao da je ponosan jer tokom svih meseci rada privremene kovid bolnice u Areni nije bilo zaraženih lekara, tehničara niti higijenskog osoblja, upravo zato jer su svu oni znali kako treba raditi u takvim okolnostima.

“Mi znamo kako se to radi i molimo pacijente da nas slušaju, da budu strpljivi, pažljivi, disciplinovani i pobedićemo. Arena je spremna. Uslovi su najbolji mogući, ali ako hoćete da izbegnete virus, nosite masku, vodite računa o tim malim stvarima koje mogu da pobede ovu veliku pošast”, rekao je Vulin.

Tokom vikenda obavljeno je čišćenje i dezinfekcija privremene kovid bolnice a postavljeni su i dodatni kreveti i neophodna dijagnostika.

Prema rečima glavnog medicinskog koordinatora te bolnice potpukovnika Predraga Bogdanovića, smeštajni kapacitet proširen je za 150 novih kreveta raspoređenih na trećoj etaži hale te je sada za lečenje u Areni na raspolaganju ukupno 510 ležajeva.

Pacijenti u privremenoj kovid bolnici u svakom trenutku moći će da računaju na 24-časovnu negu, naveo je Bogdanović i dodao da će tu biti primani pacijenti koji imaju potrebe za bolničkim lečenjem.