Aranđelović (REM): Obustaviti emitovanje predizbornog spota SNS-a sa maloletnim detetom bilo bi dovoljno i primereno

0
Foto: Printscreen Youtube

Članica Saveta Regulatornog tela za elektronske medije (REM) Višnja Aranđelović izjavila je danas da je pravilnikom REM-a zabranjeno korišćenje dece u političke svrhe i da bi obustava daljeg emitovanja spota u kojem je predsednik Srpske napredne stranke (SNS) Aleksandar Vučić sa maloletnim detetom, bila “dovoljna i primerena”.

Aranđelović je za Udruženje novinara Srbije izjavila da je Pravilnik o zaštiti prava maloletnika u oblasti pružanja medijskih usluga jasan i da je prema njemu zabranjeno korišćenje dece u političke svrhe, bez obzira na to da li postoji saglasnost roditelja.

“Od momenta kada je SNS listu nazvao ‘Aleksandar Vučić – Za našu decu’ službe za monitoring REM-a sa posebnom pažnjom posmatraju njihovu kampanju. Očekujem da će se ovo pitanje naći pred nama u nedelji koja sledi”, kazala je Aranđelović.

Prema njenim rečima “brzina reagovanja REM-a ne zavisi jedino od rada službe, već i od toga da su pojedini članovi Saveta zahtevali da materijal za sednicu dobijaju tri dana ranije, što njih kako se sada ispostavlja, usporava”.

“Videćemo šta će reći izveštaj službe. Čini mi se da su ovaj spot emitovale sve televizije čiji rad prati REM u predizbornoj kampanji. Smatram da je obustava daljeg emitovanja spota sasvim dovoljna i primerena”, rekla je za UNS Aranđelović.

UNS u saopštenju podseća da je predsednik Srbije i SNS Aleksandar Vučić izjavio da će SNS povući predizborni spot sa detetom ukoliko državni organi tako odluče, kao i da je u ovom slučaju važna saglasnost roditelja, koju su oni imali.

Članovima Saveta REM-a, kako je saopšteno, UNS je uputio pitanja da se izjasne da li je emitovanjem ovog spota prekršen pravilnik, na koji način će REM u tom slučaju reagovati i da li će zabraniti njegovo dalje emitovanje ili pokrenuti postupak protiv televizija koje su ga prikazale.

(Beta)