Besni što češka vlada troši novac poreskih obveznika na sumnjivo skupe javne nabavke bez tendera, a kao poslednju, na onlajn sistem elektronskog plaćanja putarine, češki programeri su ponudili, a premijer Andrej Babiš prihvatio, da narednog vikenda oni kao izazov na javnom hakatonu, gde zajedno traže softverska rešenja, naprave taj e-šop besplatno.

Državni fond saobraćajne infrastrukture Češke bez tendera je poverio kompaniji Aseko Sentral Jurope posao izrade sistema za elektronsku naplatu putarine, za cenu od 16 miliona evra, iako je po ocenama IT stručnjaka takav sistem moguće napraviti za deset puta manju sumu.

„Više nikada niko ne sme da se ophodi sa našim parama tako kako sada radi država. Odlučili smo da narednog vikenda organizujemo javni hakaton i programiramo besplatno ceo sistem e-šopa za elektronsku putarinu. Želimo da pokažemo koliki je apsurd da neko naruči posao za 16 miliona evra kada to nekoliko sposobnih ljudi može da uradi tokom vikenda“, pozvao je krajem prošle sedmice posredstvom medija i na mreži Linkedin češki programer Tomaš Vondraček.

Ministar saobraćaja Vladimir Kremlik brani projekat kompanije Aseko Sentral Jurope od optužbi opozicije da je cena nadzidana, ali premijer Andrej Babiš sastao se danas sa Vondračekom pošto se i njemu projekat bez tendera učinio sumnjiv i preskup i dogovorili su se da e-šop naprave programeri, a da osetno jeftinija javna nabavka ostane samo u delu registra gde su poverljivi podaci i sistem kamera.

„Država će pokušati da stornira javnu nabavku ili da je podeli tako da se država posveti onome što je važno za bezbednost i sistem kamera koje prate automobile da li su platili putarinu ili ne. Sve druge servise će prepustiti trećoj strani, znači iskoristiće rezultate našeg hakatona koji organizujemo tokom vikenda“, kazao je češkim medijima nakon sastanka sa premijerom Tomaš Vondraček.

Sistem elektronskih vinjeta umesto dosadašnjih papirnih nalepnica u Češkoj bi trebalo da bude uveden od naredne godine.

Sličan sistem kakav želi da uvede Češka već ima Slovačka, a njen je koštao više od četiri puta manje nego što traži češko preduzeće kojem je poveren posao – u Slovačkoj je ceo sistem plaćen tri miliona evra.

(Beta)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.