Prethodna nedelja bila je veoma značajna za razvoj mobilnih plaćanja u Srbiji. Korisnici iPhone-a su konačno dobili mogućnost da za plaćanje koriste dugo očekivani Apple Pay.

Od trenutka uvođenja Mastercard beskontaktne tehnologije na tržište Srbije 2008. godine pa do danas, korisnici su prepoznali prednosti beskontaktnog plaćanja kao što su brzina, jednostavnost i sigurnost, što je doprinelo stvaranju uslova za brže prihvatanje novih oblika beskontaktnog plaćanja. Razvijena infrastruktura beskontaktne tehnologije i stvaranje navika kod potrošača i trgovaca, svakako su doprineli dolasku jednog od najvećih tehnoloških giganata na naše tržište.

Mastercard Studija o digitalizaciji iz 2019. godine pokazala je kako su stanovnici Srbije pozicionirani u odnosu na druge stanovnike zemalja centralno-istočne Evrope. Prema rezultatima te studije, ispitanici u Srbiji brže i lakše usvajaju i koriste nove tehnologije u odnosu na druge, a čak 87 odsto ispitanika, kada razmišlja o plaćanju platnim karticama, upravo razmatra mobilne telefone kao najsigurnije i najjednostavnije sredstvo plaćanja.

Apple Pay je veoma važan za promociju plaćanja mobilnim telefonima i ostalim povezanim uređajima i jer ovu uslugu karakterišu jednostavnost i besprekorno korisničko iskustvo, a što je još važnije, bezbednost jer su podaci sa kartice zaštićeni kapacitetom Apple uređaja i MDES tehnologijom, koja svaku karticu pretvara u jedinstveni token.

Očekuje se da lansiranje Apple Pay usluge da važan doprinos daljem razvoju bezgotovinskih plaćanja, a posebno plaćanja mobilnim telefonima. Naše iskustvo sa ostalih evropskih tržišta pokazuje da Apple Pay ima procenat korišćenja od 80% u odnosu na ostale mobilne novčanike, a dosadašnja iskustva govore da desetine hiljada korisnika digitalizuje svoje kartice u periodu od dve nedelje od trenutka kada se Apple Pay lansira na tržištu.

Banke na srpskom tržištu prepoznaju ovaj servis kao jedan od ključnih za održavanje koraka sa najnovijim trendovima koje korisnici traže, tako da se može očekivati da će nakon ProCredit banke koja je prva omogućila Mastercard korisnicima u Srbiji da koriste Apple Pay, i ostale banke želeti da omoguće svojim klijentima najsavremeniji način plaćanja.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.