Apostolski žreb pogodio želje vladika: Koliko su glasova na tajnom glasanju dobili kandidati za patrijarha

0
Beta

Pored Porfirija, kadidati za novog poglavara su, prema željama eparhijskih i vikarnih vladika sa pravom glasa, bili i Irinej Bački (74) i episkop banjalučki Jefrem (76), ali apostolskim žrebom je odlučeno da to bude najmlađi od njih, dosadašnji mitropolit zagrebačko-ljubljanski Porfirije (59).

Monah Matej iz manastira Sisojevac, je dobio čast da iz jevanđelja izvuče kovertu sa imenom jednog od trojice kandidata koji su u tajnom glasanju dobili natpolovičnu većinu glasova Izbornog sabora, piše Blic.

Novi patrijarh Porfirije, uz Irineja Bačkog i Jefrema, bio je jedan od favorita i pre početka tajnog glasanja pa i nije iznenađenje što je iz ovog kruga određen poglavar. Njegov izbor apostolskim žrebom je pogodio i želje vladika, jer je naslednik patrijarha Irineja, vladika Porfirije, dobio i najviše glasova tokom tajnog glasanja – 31 arhijerej je glasao za Porfirija, 30 je glasalo za Irineja Bačkog, a 25 za episkopa banjalučkog Jefrema.

Izborni sabor završen je posle nešto više od tri sata. Pre početka rada obavljeno je kratko savetovanje svih prisutnih članova Sabora i data su izvesna tehnička objašnjenja. Zatim je obavljena Sveta arhijerejska liturgija u Hramu Svetog Save, gde se ovog puta održao Izborni sabor, a zatim i tradicionalni priziv Svetog duha. Taj čin neposredno prethodi samom Saboru.

Zatim se pristupilo glasanju pomoću izbornih lista, unapred pripremljenih i predviđenih po odgovarajućem formularu.

Ime svakog arhijereja koji je tokom tajnog glasanja dobio natpolovičnu većinu za apostolski žreb čitano je triput uzastopno: prvo bi ga pročitao predsedavajući Sabora, episkop sremski Vasilije, a zatim bi ga sa istog lista pročitali i dva overivača koje je za tu ulogu izabrao Sabor.

Кada je tajno glasanje završeno, pristupilo se izboru novog patrijarha apostolskim žrebom.

Monaha Matej iz manastira Sisojevac, je dobio čast da iz jevanđelja izvuče kovertu sa imenom jednog od trojice kandidata koji su u tajnom glasanju dobili natpolovičnu većinu glasova Izbornog sabora, piše Blic.