Aplikacija za četovanje ToTok u stvari je sredstvo za špijunažu: Njujork tajms otkriva kako Ujedinjeni Arapski Emirati prate i nadziru građane

0
Foto: Profimedia

Aplikacija za razmenu poruka koja je postala popularna u Ujedinjenim Arapskim Emiratima za komunikaciju sa prijateljima i porodicom zapravo je špijunsko sredstvo koje arapska vlada koristi da nadzire i prati korisnike, izvestio je Njujork tajms.

Vlada aplikaciju ToTok koristi da nadzire razgovore, lokaciju, fotografije i druge podatke korisnika koji instaliraju aplikaciju na telefonu, otkrio je Njujork tajms istragom i kroz razgovore sa američkim zvaničnicima koji imaju pristup poverljivim podacima obaveštajnih službi.

Emirati su blokirali popularni FaceTime kompanije Apple, WhatsApp kompanije Fejsbuk i druge slične aplikacije, a mediji u ovoj arapskoj zemlji predstavljaju ToTok kao alternativu za strance koji žive u UAE, a koji žele da besplatno komuniciraju sa porodicom u matičnoj zemlji.

Njujork tajms je naveo da je aplikacija ToTok stara tek nekoliko meseci, ali da je dosad skinuta već više miliona puta. Većina korisnika nalazi se upravo u Emiratima. Kroz ToTok, vlada ima slobodan pristup ličnim informacijama pošto ToTok, kao i druge aplikacije, zahteva informacije o lokaciji – navodno da bi ponudila tačnu vremensku prognozu za mesto na kojem se korisnik nalazi. Aplikacija takođe traži pristup kontaktima, navodno kako bi korisnicima pomogla da se povežu sa prijateljima. ToTok ima pristup i mikrofonima na uređajima, kamerama, kalendarima i drugim podacima.

Patrik Vordl, stručnjak za bezbednost koji je analizirao aplikaciju za Njujork tajms, istakao je da ToTok “radi ono što tvrdi da radi” kao aplikacija za komunikaciju, u čemu je najevća genijalnost – ali i opasnost – aplikacije u slučaju da se koristi kao sredstvo za špijuniranje; ona podatke o korisniku prikuplja na uobičajen način i kroz uobičajene funkcije.

ToTok nije direktno odgovorio na izveštaj Njujork tajmsa, ali je kompanija navela “u vezi sa glasinama koje cirkulišu o ToToku”, da je jedini cilj tvoraca aplikacije bio da omoguće pouzdanu i laku za korišćenje platformu za komunikaciju, te da ToTok ima visoke bezbednosne standarde za zaštitu korisničkih podataka, kao i okvir za privatnost u skladu sa lokalnim i međunarodnim regulativama.

ToTok je takođe naveo da aplikacija privremeno nije dostupna na Google i Apple prodavnicama aplikacija usled “tehničkih problema”.

Njujork tajms je naveo da je, na osnovu tehničke analize i razgovora sa stručnjacima za bezbednost, kompanija koja stoji iza ToToka, Breej Holding, najverovatnije povezana sa DarkMatter, UAE kompanijom za sajberbezbednost koja zapošljava bivše analitičare CIA i američke Nacionalne agencije za bezbednost i ima bliske odnose sa vladom Emirata.