“Apelujem na detaljnu reviziju Šengena i veću kontrolu granica”: Makron preduzima korake u borbi protiv terorizma

1
Foto Profimedia

(Beta) – Francuski predsednik Emanuel Makron založio se danas za detaljnu reviziju šengenskog prostora slobodnog kretanja u Evropi.

“Apelujem na reviziju Šengena i veću kontrolu”, rekao je Makron koji je obišao francusko-špansku granicu na prevoju Le Pertis, i dodao da će u decembru izneti “u tom smislu prve predloge Evropskom savetu”.

Makron je takođe najavio udvostručavanje snaga koje kontrolišu francusku granicu, sa 2.400 na 4.800, u cilju borbe protiv terorističke pretnje, trgovine ljudima i ilegalne imigracije.

Takva odluka je doneta “zbog intenziviranja pretnje” nakon nedavnih napada, uključujući i napad u Nici, rekao je francuski predsednik.

Španija je jedna od glavnih ulaznih zemalja za ilegalne imigrante u Francuskoj, koji stižu iz severne Afrike.

Makron je u utorak pozvao na zajednički evropski odgovor na terorizam, dan nakon islamističkog napada u Beču u kojem su ubijene četiri osobe i nakon tri nedavna napada u Francuskoj, uključujući ubistvo  profesora Samuela Patija zbog pokazivanja karikatura Muhameda.

Nekoliko nedavnih napada u Evropi ukazalo je na propuste u evropskoj saradnji, posebno obaveštajnih službi.

Pariz smatra da su sve evropske zemlje sada potencijalne mete. “Teroristička pretnja je velika… i pogađa čitavu Zapadnu Evropu”, upozorio je francuski ministar unutrašnjih poslova Žerald Darmanen.

Nemačka, koja trenutno predsedava EU, stavila je borbu protiv terorizma na dnevni red sastanka ministara unutrašnjih poslova 13. novembra na kojem će biti reči o uklanjanju terorističkih sadržaja sa interneta i razmeni informacija.

Makron i austrijski kancelar Sebastijan Kurc planiraju početkom sedmice video konferenciju posvećenu zajedničkoj evropskoj borbi protiv terorizma.

PRETPLATI SE NA NEDELJNIK

AKCIJA: Dvogodišnja pretplata na štampano izdanje.

din.26.000 11.999

Šestomesečna pretplata na digitalno izdanje Nedeljnika.

din. 6.058 3.999

Jednogodišnja pretplata na digitalno izdanje Nedeljnika.

din. 12.116 7.500

1 KOMENTAR

  1. “Makron je u utorak pozvao na zajednički evropski odgovor na terorizam”, Ми смо покушали, али сте их признали као државу.

Comments are closed.