Apel UNS-a kolegama: Prestanite da etiketirate jedni druge kao saradnike mafije, vlasti ili opozicije

0

 (Beta) – Udruženje novinara Srbije (UNS) apelovalo je na sve učesnike u javnom životu da prestanu da prete novinarima ili da stvaraju atmosferu u kojoj je dozvoljeno upućivati najteže uvrede i pretnje smrću medijskim radnicima.

“UNS posebno poziva kolege da prestanu da etiketiraju jedni druge kao saradnike mafije, vlasti ili opozicije jer time podstiču dalje napade i pretnje i onemogućavaju slobodno informisanje javnosti”, navodi se u današnjem saopštenju.

Koalicija više novinarskih i medijskih udruženja je pre nekoliko dana osudilo, kako su ocenili, kampanju provladinih medija protiv istraživačkog portala KRIK i pokušaj kriminalizacije članova njihove redakcije.

Prethodno je više štampanih medija objavilo da je KRIK “lični medij” uhapšenog vodje navijača i vodje kriminalne grupe Veljka Belivuka.

Tabloidi su citirali izjavu oca jednog od mladića koji je nestao u obračunu kriminalnih klanova, a izjavio je da ga je nazvao izvesni Veljko, koji mu je predložio da priču o nestanku sina podeli sa redakcijom KRIK-a.