Veliki višesatni nestanak struje pogodio je juče veći deo Balkana koji se topi u toplotnom talasu, na više od 40 stepeni Celzijusa, piše američka novinska agencija AP.

Uzrok nestanka struje nije odmah bio jasan mada je čitava regionalna elektroenergetska mreža danima preopterećena zbog prevelike potrošnje korišćenjem klima-uređaja na visokim temperaturama, te je državna elektroprivreda Albanije zaključila da je problem izazvala „ekstremna vrućina“.

Vlasti širom regiona upozorile su građane da budu oprezni, da piju vodu i izbegavaju sunce zbog ekstremno visokih temperatura.

Meteorolozi kažu da je vrelina na Balkan ove nedelje došla iz Afrike, donoseći prašinu koja je stvorila sloj sličan naoblačenju, zamagljujući horizont.

Vrelina je najteža u velikim gradovima, gde je beton vreo čak i uveče, a noći ne donose olakšanje jer temperature ostaje iznad 20 stepeni.

Dok su vruća leta normalna na Balkanu, temperature obično ne dostižu takve visine sredinom juna, konstatuje AP.

Ove nedelje su vlasti u Severnoj Makedoniji uvele vanredne mere do nedelje jer se očekuje da će vrućina potom popustiti.

Da bi sprečila oštećenje puteva, policija u Rumuniji je u petak uvela zabranu kretanja vozila najveće dozvoljene ukupne mase veće od 7,5 tona na svim glavnim putevima i na nizu drugih u mnogim krajevima, preneo je sajt vesti romania-insider.com.

Vrućina je već izazvala sušu i nestašicu vode za piće u okrugu Prahova, severno od glavnog grada. Narandžasto upozorenje izdato je i za zapadnu Rumuniju, Banat, veći deo Transilvanije i neke druge regione.

Rumunski državni železnički operater CFR je najavio kašnjenje vozova zbog ekstremne vrućine zbog koje vozovi moraju ići sporije, što je standardna mera bezbednosti širom sveta jer prevelika toplota deformiše koloseke i otežava hlađenje motora lokomotiva.

Uz to, CFR je upozorio putnike da sistemi za klimatizaciju vagona možda neće uspeti da obezbede hlađenje, a putnicima savetuje da ne kreću na put bez bar jedne flaše vode, da odmah obaveste osoblje voza ako se ne osećaju dobro ili ako primete nekoga kome je potrebna pomoć.

Upozorenja na vrućinu izdata su i u Hrvatskoj, gde se tokom vikenda očekuje promena vremena koja bi mogla da izazove oluje.

Crnogorska državna televizija RTCG saopštila je da se, iako su stanovnici glavnog grada Podgorice navikli na veoma visoke temperature, neki žale da su vrućine počele prerano u godini.

Stručnjaci kažu da i klimatske promene izazivaju ekstremne vremenske prilike, zaključuje AP.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.