(Beta-AP) – Američke diplomate i zvaničnici službe bezbednosti upozorili su vlasti države Nevade da ne koriste kineske testove na koronavirus koji su u SAD stigli kao donacija Ujedinjenih Arapskih Emirata.

Po dokumentima u koje je uvid imala agencija AP, upozorenje je upućeno zbog zabrinutosti za privatnost pacijenata, tačnost testa i umešanosti kineske vlade u projekat. 

Informacije do koje je došla AP, ilustruju pokušaj američke vlade da spreči saveznu državu da ima veze sa projektom u koji je uključena kineska BGI Group, vodeća kompanija za „genetsko sekvenciranje“. 

Upozorenja zvaničnika za državnu bezbednost i Stejt departmenta dovela su do toga da je guverner Nevade Stiv Sisolak naredio jednoj bolnici u toj američkoj državi da ne koristi nijedan od poklonjenih 250.000 kompleta za testiranje. 

Geopolitika bi, piše AP, mogla imati ulogu u tom upozorenju s obzirom na trgovinski rat koji predsednik SAD Donald Tramp i njegova administracija vode protiv Kine. 

Trampova administracija je na primer aktivno lobirala kod svojih saveznika da ne koriste telekomunikacionu opremu kineske kompanije Huavei, pozivajući se na bezbednosne rizike.

https://www.nstore.rs/product/nedeljnik-pretplata-na-elektronsko-izdanje-za-inostranstvo/
https://www.nstore.rs/product/godisnja-pretplata-na-magazin-nedeljnik/

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.