AP: Upozorili da u SAD ne treba koristiti kineske testove na koronu…

0
Foto: Profimedia

(Beta-AP) – Američke diplomate i zvaničnici službe bezbednosti upozorili su vlasti države Nevade da ne koriste kineske testove na koronavirus koji su u SAD stigli kao donacija Ujedinjenih Arapskih Emirata.

Po dokumentima u koje je uvid imala agencija AP, upozorenje je upućeno zbog zabrinutosti za privatnost pacijenata, tačnost testa i umešanosti kineske vlade u projekat. 

Informacije do koje je došla AP, ilustruju pokušaj američke vlade da spreči saveznu državu da ima veze sa projektom u koji je uključena kineska BGI Group, vodeća kompanija za “genetsko sekvenciranje”. 

Upozorenja zvaničnika za državnu bezbednost i Stejt departmenta dovela su do toga da je guverner Nevade Stiv Sisolak naredio jednoj bolnici u toj američkoj državi da ne koristi nijedan od poklonjenih 250.000 kompleta za testiranje. 

Geopolitika bi, piše AP, mogla imati ulogu u tom upozorenju s obzirom na trgovinski rat koji predsednik SAD Donald Tramp i njegova administracija vode protiv Kine. 

Trampova administracija je na primer aktivno lobirala kod svojih saveznika da ne koriste telekomunikacionu opremu kineske kompanije Huavei, pozivajući se na bezbednosne rizike.